Ontdek de unieke single malts van Benriach

Benriach The Original Ten
Benriach The Original Ten

Schotland kent enorm veel distilleerderijen waar ze whisky maken. Daarvan zijn er maar een paar die zich echt weten te onderscheiden van de rest. Benriach is een mooi voorbeeld.

De Benriach Distillery is te vinden in het noorden van de regio Speyside. De veelbewogen geschiedenis van Benriach gaat terug naar 1898, maar het zijn de meer recente ontwikkelingen die dit merk nu echt bijzonder maken. Dat is voor een groot deel te danken aan Rachel Barrie, de Master Blender van Benriach.

Als eerste valt op dat zij een vrouw is in een wereld waar vooral mannen actief zijn, maar het gaat natuurlijk om wat ze doet bij Benriach. Barrie ging daar in maart 2017 aan de slag. Sinds ze deel uitmaakt van het distilleerderijteam heeft ze een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Edinburgh, is ze ingewijd als Keeper of the Quaich en is ze verwelkomd in de Hall of Fame van The Whiskey Magazine.

Core Range

Dankzij de inspanningen van Rachel Barrie heeft Benriach sinds kort een nieuwe zogenaamde Core Range. Deze bestaat uit 4 varianten. Er is een 10 jaar oude en een 12 jaar oude Speyside Single Malt Whisky en beide leeftijden zijn er in een Smoky en Non-Smoky-versie. Al deze single malts zijn gerijpt op 3 verschillende vaten in plaats van de gebruikelijke 1 of 2.

Rachel Barrie legt uit: “In de Original Ten kan een rijker gearomatiseerd, rond moutkarakter worden onderscheiden, met tonen van peer en nectarines, maar ook amandelen en kruidige vanille die je op je tong voelt prikkelen. Terwijl The Twelve een romige en soepele malt is, met tonen van Mashino-kersen, sinaasappel, mokka en hazelnoot. Afkomstig van de rijping op sherryvaten, ex-bourbon-vaten en portvaten.”

Rachel vervolgt: “Als je op zoek bent naar een nieuwe smoky style waarbij je het turfkarakter al op jonge leeftijd kan proeven, moet je bij de nieuwe Smoky Ten en Smoky Twelve zijn. Verken de zoete rokerigheid van Benriach, verrijkt met innovatieve combinaties van Jamaicaanse rum, Virgin Oak en het Marsala-wijnvat, verweven met het meer traditionele bourbon- en sherryvat. Unieke whisky’s die bij liefhebbers van zowel peated als non-peated whisky in de smaak vallen.”

Proefnotities

Wij proefden de Original Ten en waren aangenaam verrast. Deze Single Malt is gerijpt op bourbonvaten, sherryvaten en virgin oak-vaten. Bij het ruiken valt meteen de overvloed aan fruit op. Wie de tijd neemt, ontdekt appel, peer, nectarines, meloen en abrikoos. Ook ruik je de vanilletonen van het eikenhout.

Bij de eerste slok blijft het fruit overeind en voegen tonen van peper, noten, rook en taart zich erbij. Ook de afdronk is zoet, zacht en fruitig met een vleugje vanille. Dit maakt de Benriach Original Ten tot een perfecte whisky om in huis te hebben of om cadeau te doen.  Wie zich verder wil verdiepen in wat Benriach te bieden heeft, zijn er nog flink wat exclusievere whisky’s.

Zo bestaat de Premium Older Aged-collectie uit een 21 Year Old, 25 Year Old en 30 Year Old Single Malt. Deze versies zijn allemaal op 4 verschillende vaten gerijpt. Daarnaast volgen binnenkort ook de Smoke Season en de Malt Season. Voor deze whisky is gebruik gemaakt van mout die afkomstig is van de eigen moutvloer van Benriach.

Super Premium Core Range
De Super Premium Core Range
Dr. Rachel Barrie, Master Blender
Dr. Rachel Barrie, Master Blender

Benriach

Benriach Floor Maltings
De moutvloer van Benriach