Dit is The Dalmore Luminary Series 2024 whisky

The Dalmore Luminary Series 2024
Alle foto’s The Dalmore

The Dalmore Luminary Series is een interessant project van de Schotse distilleerderij uit de Highlands. De serie bestaat uit drie collecties van zeer unieke whisky’s die in een beperkte oplage op de markt komen.

In 2022 verscheen de Luminary No.1 en nu is het de beurt aan nummer 2. The Dalmore Luminary Series No.2 is onderverdeeld in twee verschillende whisky’s: The Rare en The Collectible. Het mooie hieraan is dat op deze manier de whisky bereikbaar is voor zowel een groot publiek als voor de verzamelaars van exclusieve topwhisky’s.

The Dalmore Luminary Series No.2 The Rare

The Rare is zeker een zeldzame whisky te noemen. Er worden van deze editie namelijk maar drie karaffen gemaakt. Daarin zit een single malt whisky van maar liefst 49 jaar oud. Bij The Rare zijn ook twee beeldhouwwerken gemaakt door Melodie Leung, architect bij Zaha Hadid Architects. De twee amberkleurige sculpturen zijn geïnspireerd op zowel het uitmuntende vakmanschap van The Dalmore als de complexiteit van het rijpingsproces van whisky.

In mei zal een set, bestaande uit één karaf en één sculptuur, worden geveild bij Sotheby’s. Naar verwacht zal de opbrengst ergens in de zes cijfers zijn! Het aardige daaraan is dat het binnengehaalde bedrag zal worden gedoneerd aan het museum V&A Dundee met als doel het Schots erfgoed te bewaren. Het is de kroon op een lange samenwerking tussen The Dalmore en de Schotse vestiging van het V&A-museum.

The Dalmore Luminary Series No.2 The Collectible

Het mooie aan het Luminary-project is dat het ook een betaalbare en bereikbare whisky omvat. The Collectible zal namelijk worden gemaakt in een oplage van 20.000 flessen wereldwijd. Dat lijkt veel, maar dat valt wel mee. Er is hier zeker nog sprake van een exclusieve limited edition. Als je echter je best doet moet het lukken om een fles te bemachtigen. De verkoopprijs voor The Dalmore Luminary No.2 The Collectible zal €324,99 zijn.

De whisky die in de fles zit, is totaal anders dan bij The Rare, maar zeker ook zeer interessant voor de liefhebbers. Deze 16-jarige Single Malt werd door meesterwhiskydistilleerder Gregg Glass gerijpt in Bourbonvaten en afgewerkt in een mix van Graham’s Tawny Portpijpen en Apostoles-sherryvaten, met een klein deel in geturfde, met de hand geselecteerde, ex-refill Bourbon-vaten. Een complex proces dat als beloning een zeer bijzondere whisky heeft opgeleverd en dat past bij de manier waarop The Dalmore rijping op vat toepast.

Proefnotities

De houterige en rokerige kruidengeur bevat ook een hint aan Manukahoning, crème brulée, antiek leer en delicate tropische geuren. Leg je deze whisky op de tong, dan proef je rijpe vijgen, sinaasappels, bosvruchten en brioche. Om geheel in stijl te blijven van het Luminary-project is de verpakking van de fles ook ontworpen door Melody Leung.

Meer informatie vind je op de website van The Dalmore.

The Dalmore Luminary Series 2024

The Dalmore Luminary Series 2024

The Dalmore Luminary Series 2024

The Dalmore Luminary Series 2024

The Dalmore Luminary Series 2024
The Dalmore Luminary No.2 The Rare