Ardbeg Haar is een heel bijzondere manier om whisky te proeven

rokende ardbeg

De Ardbeg Haar is een revolutionair apparaat waarmee je whisky kunt proeven op een manier die nooit eerder vertoond is.

Ardbeg staat bekend om de rokerige whisky, een smaak die typisch is voor het eiland Islay waar Ardbeg vandaan komt. Ook typisch voor Islay is de dichte mist die soms vanaf zee het eiland aandoet. De eilandbewoners noemen deze mist Haar. Deze mist inspireerde Ardbeg tot het maken van hun eigen versie van de Haar.

De Ardbeg Haar is een apparaat in de vorm van een karaf. Op de bodem van de Haar zitten kristallen die heel snel kunnen bewegen. De beweging van alle kristallen samen geeft een ultrasonische drukgolf. Door de karaf te vullen met whisky en de kristallen te activeren komen minuscule druppels vrij van de vloeistof en ontstaat er dus een mist van whisky.

De mist is op te vangen in een glas waarna je met een rietje de mist kunt opzuigen. Het speciaal ontworpen rietje heeft geen opening aan de bovenkant, maar twee kleine gaten aan de zijkant. Als je de whisky-mist opzuigt komt deze overal in je mond terecht.

Indrukwekkend en magisch

In de J.D. William’s Whisky Bar in Amsterdam was een mogelijkheid voor de pers om de Ardbeg Haar te testen. Die uitnodiging sloeg ik natuurlijk niet af. Het opzuigen en het proeven van de mist is een zeer bijzondere ervaring. De Ardbeg Haar ziet er indrukwekkend en zelfs een tikkeltje magisch uit. Het proeven is echt iets unieks. Je proeft de kenmerkende tonen van de whisky’s van Ardbeg echt heel goed. Alleen de ervaring van de alcohol blijft achterwege.

Een glas met mist uit de Ardbeg Haar bevat maar een duizendste van de hoeveelheid van een gewone dram whisky. Kun je nagaan hoeveel smaak er in deze whisky zit! In de J.D. William’s Whisky Bar was de mogelijkheid om de Haar te testen met de Ardbeg 10, de Ardbeg Uigeadail en de Ardbeg Corryvreckan. Vooral bij die laatste proef je met de Ardbeg heel mooi de citrustonen die kenmerkend zijn voor deze whisky. Ook mooi is de combinatie van het eerst proeven van de rook en dan een slok van het echte spul. Whisky proeven was nog nooit zo spectaculair.

Wil je zelf de Ardbeg Haar testen?

Er zijn momenteel maar drie exemplaren in Nederland. Dat gaan er waarschijnlijk wel meer worden, maar het zal toch een zeldzame ervaring blijven. De beste manier is een bezoek brengen aan de J.D. William’s Whisky Bar in Amsterdam (wat sowieso een aanrader is), want daar staat in ieder geval een van de drie. De andere twee kun je de komende tijd tegenkomen op bijvoorbeeld het Whisky Event Eindhoven op 26 september.

whisky proeven met een rietje.
Je proeft de mist met een speciaal rietje

rokende ardbeg

Paul Malone van Ardbeg
Paul Malone, de Brand Ambassador van Ardbeg legt de werking van de Haar uit