Roadtrip door Schotland met een huurauto

Roadtrip door Schotland

Met een huurauto zie je meer. Je kunt op je eigen tempo een land of streek verkennen en zo je ideale vakantie samenstellen. Bovendien zorgt een roadtrip ook altijd voor gezelligheid. Zet een goede playlist aan en gáán! Wij gingen een paar dagen naar Schotland.

Whisky en woeste natuur moesten de belangrijkste ingrediënten van onze reis worden. Allebei stelden ons niet teleur, maar Schotland had natuurlijk nog veel meer te bieden: vriendelijke mensen, heerlijk eten, cultuur en geschiedenis. Ga met ons mee op een roadtrip door Schotland.

De reis begon letterlijk met een vliegende start. Vanaf Schiphol vlogen we richting Inverness. Je zit dan meteen lekker noordelijk in Schotland en midden in de Highlands. Op het vliegveld stond iemand van het autoverhuurbedrijf al klaar om ons op te pikken. Gauw werden we door deze vriendelijke man naar de plek gebracht waar we onze huurauto in ontvangst konden nemen. De auto hadden we in Nederland al geregeld via Sunny Cars.

Vauxhall Mokka

De keuze was gevallen op een splinternieuwe Vauxhall Mokka, een meer dan prima auto. Erg handig is dat er via een kabeltje contact gelegd kon worden tussen een smartphone en het dashboard. Zo verschenen Google Maps en Spotify zonder problemen op het grote beeldscherm in de auto. Alles wat we nodig hadden voor een roadtrip was nu binnen handbereik. Ook het contract met Sunny Cars gaf een onbezorgd gevoel. Bij de huurprijs zit namelijk alles inbegrepen. Standaard ben je optimaal verzekerd en alles wat je nodig hebt, is vooraf geregeld en betaald. Hierdoor kom je dus niet ineens voor verrassingen te staan. En mocht je tijdens je trip van nog meer comfort willen genieten (zoals het huren van een auto zonder creditcard), dan kun je bij Sunny Cars ook nog kiezen uit meerdere servicepakketten en extra’s.

Een eerste dag is het altijd even wennen om links te rijden. Zeker als in je auto ook alles andersom zit (behalve de pedalen dan). Toch is hier rijden in een Britse auto veel fijner, omdat je als chauffeur een veel betere blik op de weg hebt. Het eerste deel van de roadtrip is een niet zo lange. We rijden binnendoor naar Ullapool aan de oostkust. Ullapool is vooral bekend vanwege de ferry naar het eiland Harris, maar wij blijven lekker aan wal in het charmante Caledonian Hotel met uitzicht op de baai Loch Broom.

Beinn Eighe

Heerlijk uitgerust beginnen we de volgende dag aan de etappe richting het eiland Skye. De rit voert dwars door de Highlands. Dit gebied is natuurlijk niet alleen mooi om doorheen te rijden, maar ook om te wandelen. Dat doen we bij Beinn Eighe. De zogenaamde National Nature Reserve rondom deze berg heeft meerdere wandelroutes. Opvallend zijn het stevige hoogteverschil op de route en de bijzondere boomsoorten die hier te vinden zijn.

Een volgende stop onderweg is Eilean Donan Castle, een prachtig kasteel op een eilandje in Loch Duich. Het kasteel stamt uit de 13de eeuw en kent daarom een zeer rijke en bewogen geschiedenis. Het is echt de moeite om hier wat extra tijd door te brengen om de mooie verhalen te ontdekken. Daarna vervolgeden we de route. Via de fraaie Skye Bridge bij Kyle of Lochalsh rijden we het eiland Skye op richting onze eindbestemming van de dag: Portree. Dit is een populair stadje waar we met moeite een slaapplaats konden vinden. De volgende keer moeten we maar van te voren reserveren, want Schotland is overduidelijk zeer populair bij toeristen.

Roadtrip door Schotland

Bij Schotland hoort natuurlijk ook whisky. Vlakbij Portree starten we de derde dag bij Talisker. Het grote deel van de productie vindt elders plaats, maar bij het bezoekerscentrum kunnen ze wel een mooi verhaal over de bijna 200 jaar geschiedenis van de distilleerderij vertellen. En je mag natuurlijk ook proeven! Daarna ging de tocht naar Fort William dat we ietwat tegen vonden vallen. We hadden er meer van verwacht. Laten we zeggen dat de omgeving vele malen mooier is dan Fort William zelf. Je kunt in de omgeving prachtig wandelen door bossen en langs rotsen. Daarna zijn we doorgereden naar Tyndrum waar we ook weer met moeite een slaapplaats konden vinden. Voor de overige nachten hebben we dus snel maar een accommodatie online geboekt.

Kasteel met privéleger

Na een nachtje in Tyndrum gaat de reis weer richting het noorden. Langs de route komen we bij Blair Castle, ook weer een bijzondere plek met een eigen geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat dit 13de eeuwse kasteel als enige in Europa een privéleger heeft? Je mag de wapens van het leger van de Clan Murray bewonderen, maar niet fotograferen. Na het kasteel is het weer tijd voor een destilleerderij. Dit keer Dalwhinnie, waar ze in 2017 de prijs voor beste tour hebben gewonnen. Dat is te merken. Alles hier is perfect tot aan de plastic bekertjes toe, waarin de personen die nog auto moeten rijden de whisky’s uit de proeverij meekrijgen. Don’t drink and drive. Zeker niet als je whisky drinkt!

Roadtrip door Schotland

De laatste twee nachten sliepen we in een B&B in het charmante Elgin. Hier moet je zeker een bezoek brengen aan de restanten van de 800 jaar oude kathedraal. Het gebouw zelf is al eeuwen niet meer in gebruik, maar er staan nog een aantal hoge muren overeind die je een goed idee geven van hoe groots deze kerk was. Vanuit Elgin ben je snel bij Loch Ness, het beroemde meer waar misschien wel een mysterieus wezen in rondzwemt. We kiezen voor een tocht op een kleine boot met een kapitein die prachtige verhalen over het meer kan vertellen.

Vaten vullen

Na Loch Ness gaan we nog langs Benromach distillery voor een rondleiding en een proeverij. Helaas worden we ingedeeld in een groep met irritante betweters, waardoor we minder plezier beleven aan de tour. Wel mooi is dat ze hier nog heel veel zelf doen en we konden zien hoe ze bij Benromach de vaten vullen. De whisky zelf is ook dik in orde. Na een korte stop bij Fort George met zijn kanonnen komen we weer bij het vliegveld van Inverness. Tijd om de auto in te leveren en vol prachtige ervaringen en indrukken terug te vliegen naar huis.

Roadtrip door Schotland

Roadtrip door Schotland

Dit artikel is een samenwerking tussen Mixed Grill en Sunny Cars en bevat gesponsorde onderdelen.