Proeverij met exclusieve whisky’s van Bowmore

proeverij

Dit weekend is het International Whisky Festival Den Haag, een prachtig festival voor de whisky-liefhebber. In het mooie decor van de Grote Kerk kun je heerlijke whisky’s proeven.

Alle grote namen, maar ook juist heel kleine merken zijn aanwezig om je kennis te laten maken met hun aanbod. Daarnaast zijn er ook heel veel proeverijen en lezingen. Wij waren uitgenodigd door Bowmore om een paar exclusieve whisky’s te proeven. Onder leiding van Gordon Dundas Brand Ambassador bij Bowmore mochten we 5 whisky’s proeven. Drie daarvan waren heel bijzonder. Na een inleiding over Bowmore, de distilleerderij en de locatie daarvan op de Schotse Hebriden.

Bowmore 12 Years Old

We begonnen met de 12 jaar oude whisky. Deze is volgens Dundas de whisky die het meest kenmerkend is voor Bowmore. Alles is in balans in het glas. Op het eiland Islay waar Bowmore vandaan komt is veel turf, dus ruik en proef je subtiel wat rook. Dit in combinatie met een zilte geur van de zee, wat citrus en een beetje zoet.

Bowmore 15 Years Old ‘Darkest’

Deze 15 jaar oude Bowmore heeft de laatste 3 jaar gerijpt op Oloroso-sherryvaten. Dat geeft meteen een heel andere smaak dan de 12 jaar oude. In de basis proef je nog steeds de rook, maar de sherryvaten zorgen voor smaken als chocola, toffee en hout. Deze whisky was echt een aangename verrassing en dus een om te onthouden.

Bowmore The Devil’s Casks

Deze whisky was een paar weken geleden in een kleine oplage uitgebracht en binnen een paar dagen al uitverkocht. Het was dus uniek om nog een gesloten fles aan te treffen bij deze proeverij. The Devil’s Casks heeft ‘maar’ 10 jaar gerijpt, maar deed dat wel op first fill sherry-vaten. Dat wil dus zeggen dat de vaten echt rechtstreeks uit Spanje komen en niet eerder voor een whisky zijn gebruikt. In het hout van het vat zit dus nog heel veel smaak van de sherry. Bij het ruiken aan het glas viel al op dat deze veel donkerder was dan de twee voorgangers, maar bij het nemen van een slok hakte deze whisky er pas echt in. Het alcoholpercentage was een stuk hoger dan bij de voorgangers (56.9% tegenover 43%), maar ook de smaken zorgde voor een kleine explosie in de mond. Alle plaatsen in de mond werden geprikkeld, een unieke ervaring. Bovendien heeft deze whisky ook een hele lange, aangename afdronk. Helaas is The Devil’s Casks niet meer te krijgen, want ik had anders meteen een fles aangeschaft.

Bowmore Hand-Filled Single Cask

Wat we daarna kregen was ook al weer exclusief, want deze whisky was niets minder dan een fles gevuld rechtstreeks uit een van de vaten in de distilleerderij van Bowmore op Islay. Helemaal geen toevoegingen of wat dan ook. Ook bij deze proefde je karamel, chocola, gedroogd fruit en (nog steeds) wat subtiele rook.

Twee heel belangrijke factoren bij het maken van een heel goede whisky is het gebruik van goede vaten en een lange rijpingsduur. Deze whisky heeft het allebei. Maar liefst 23 jaar lang lag deze whisky in sherry-vaten. Meestal worden de sherry-vaten alleen voor de laatste paar jaar gebruikt, maar hier was het het volle 23 jaar. Wat je dan krijgt is iets echt heel lekkers. Het begint al bij de prachtige houtkleur en bij het ruiken kwam al de bevestiging dat dit een genot zou gaan worden. De ‘neus’ was al heel complex met weer de rook en de zee, maar ook hele donkere chocola en fruit.

Op een scherm in het zaaltje zag ik de omschrijving ‘rijpe bananen op de barbecue’. Iets waar ik zelf (als leek) niet meteen was opgekomen, maar het zegt wel iets over de complexiteit. De smaak is iets dat je niet snel zult vergeten: rook, de herfst, kruiden, citrus en dan allemaal in een perfecte balans. De afdronk is heerlijk lang en is lekker warm zodat je heel lang kunt genieten van een slok. Dat moet ook wel want een fles van 70cl van deze whisky kost 460 euro.

Het is lastig om te zeggen een whisky zoveel geld waard is, maar de combinatie van exclusiviteit en een uitzonderlijk goede smaak zijn zeker afwegingen om zo’n fles aan te schaffen. Doe het bijvoorbeeld met een groep vrienden of voor een bijzondere dag als een bruiloft. Je zult geen spijt krijgen.

hand-filled single cask

bowmore port matured 23 years old

devil's cask