Met deze tips maak jij de perfecte taart!

Wie heeft er zin in taart?

Een taart, voor elke feestelijke gebeurtenis zetten we er wel één op tafel. Vooral de appeltaart is erg populair, maar ook carrot cake, en de kwark- of slagroomtaart worden vaak gegeten. Bijna in elke stad in Nederland kun je de mooiste taarten bestellen voor elke gelegenheid. Maar wat is er nou leuker dan zelf een taart maken? Dit is het perfecte moment om al je creativiteit te uiten. Zo een prachtige taart maken kan een grote uitdaging zijn, maar wij helpen je hierbij. Met deze tips kan de taart bijna niet mislukken!  

De taart bakken

Laten we beginnen bij de basis: het bakken van de taart. Welke smaak kies je? Vanille, chocolade, of probeer je eens wat nieuws? Maak je het rond, vierkant of als een hartje? Allemaal punten waar je goed over na moet denken voor je begint aan de taart! Je ziet vast wel eens die prachtig hoge gedecoreerde taarten. Deze worden vaak geserveerd op een verjaardag of babyborrel. Grote kans dat dit een biscuittaart is. Hier is vaak geen extra smaak aan toegevoegd, maar daardoor is het wel de perfecte basis voor een leuk versierde taart.

De kracht van botercrème

Je hebt er wellicht voor gekozen om een taart met meerdere lagen te maken. Om deze te stapelen kun je niet zonder botercrème. Dat botercrème is gemaakt van poedersuiker en (je raad het al) boter. Het wordt vaak gebruikt bij het versieren van cupcakes, maar ook vooral bij het maken van zo een taart met meerdere lagen. Tussen elke laag smeer je wat botercrème en ze gaan geen kant meer op. Dit is ook het perfecte moment om wat smaak aan de taart te geven: met een mespuntje vanille ben je al goed op weg naar een overheerlijke vanille taart.

De taart versieren met fondant

Die botercrème waar we het net over hadden is ook perfect om te gebruiken in combinatie met fondant. Fondant is gemaakt op basis van suiker en lijkt een beetje op marsepein. Wanneer je de drie lagen-taart ook aan de buitenkant hebt ingesmeerd met de botercrème, kun je de fondant uitrollen en er zo overheen draperen om een fondant taart te maken. Daarnaast snijd je uit het uitgerolde fondant gemakkelijk figuurtjes om de taart verder mee te versieren. Fondant is er in allerlei kleuren, maar met eetbare kleurstof geef je gemakkelijk elke kleur die je hartje begeert.

Extra tips voor de perfecte taart 

  • Bijna elk component van de taart kun je gemakkelijk een geur of smaak geven. Ook aan het taartdeeg zelf of de botercrème voeg je eetbare kleur- of smaakstof toe.

  • Let er bij het bakken op dat de vorm goed is ingevet, dit voorkomt dat de taart blijft plakken en je opnieuw moet beginnen. Smeer de vorm eerst goed in met boter en bestuif deze daarna met wat bloem voor extra zekerheid.

  • Daarnaast is het belangrijk om de taart na het bakken goed af te laten koelen. Als de taart nog te warm is, zal de botercrème gaan smelten (het blijft boter). Zo schuiven de lagen en blijft het fondant niet mooi plakken aan de taart.

  • Om zeker te weten dat je taart van binnen gaar is, steek je een satéprikker of een tandenstoker in het midden van de taart. Nog nat? Dan moet de taart nog even in de oven.

Met deze tips heb jij voor je het weet de perfecte taart gebakken! Zolang je de instructies maar nauwkeurig opvolgt, kan het bijna niet zo zijn dat jij geen mooie taart opdient op je feestje. Welke taart ga jij maken voor jouw volgende verjaardag?