Enorme kraken vormt de basis van een nieuw koraalrif

release the kraken
Foto’s: Owen Buggy

Release the Kraken! Dit mytische zeemonster spreekt tot de verbeelding in vele boeken en films. Dit keer speelt de gigantische inktvis een veel vriendelijkere rol.

Deze kraken is vastgemaakt aan een oud schip uit de Tweede Wereldoorlog. De Kodiak Queen was één van de 5 schepen die de aanval op Pearl Harbor hebben doorstaan. Samen zijn ze bewust gezonken naar de bodem van de Caraïbische zee bij de Britse Maagdeneilanden.

Kunstwerk

Op de zeebodem moeten ze de basis gaan vormen voor een nieuw koraalrif. De officiële naam van het project is BVI Art Reef en moet dienen als onderzoekslocatie van marinebiologen en lokale studenten. Tegelijkertijd is het ook een kunstwerk onder de zeespiegel.

Dit alles is een initiatief van fotograaf Owen Buggy, die het schip vond bij het eiland Tortola. Daar redde hij de Kodiak Queen van de schroothoop door het schip een geheel andere bestemming te geven. Met hulp van onder andere Richard Branson is de Kodiak Queen klaargemaakt voor haar laatste bestemming. Met aan boord een dus een bijzondere passagier. Op de zeebodem moet het onderdak gaan bieden aan koraal, sponzen, schildpadden en haaien.

release the kraken

release the kraken

release the kraken

release the kraken

release the kraken

release the kraken

release the kraken