Man valt per ongeluk in kunstwerk van Anish Kapoor

Descent into Limbo
Foto: GALLERIA CONTINUA

Een bezoeker van het Serralves Museum in Porto heeft de titel van het kunstwerk Descent into Limbo wel heel erg letterlijk genomen. Ondanks borden met waarschuwingen kwam de 60-jarige man uit Italië in het kunstwerk terecht en moest vervolgens worden behandeld in het ziekenhuis.

Descent into Limbo is een gat in de vloer van het museum dat door kunstenaar Anish Kapoor aan de binnenkant is behandeld met Vantablack. Deze zwarte kleurstof is een handelsmerk van de kunstenaar en staat bekend als de donkerste tint zwart die er bestaat. Maar liefst 98% van het licht wordt opgenomen door het zwart.

Donker gat

Hierdoor lijkt het gat een oneindige diepte waar je niet in wilt verdwijnen. Desondanks kwam de bezoeker toch te dichtbij en viel in het gat dat in werkelijkheid 2.5 meter diep is. De man is overgebracht naar een lokaal ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed. Verdwijnen in zo’n donker gat moet een behoorlijk angstige ervaring zijn geweest. Het kunstwerk heeft lichte schade opgelopen en is een paar dagen niet toegankelijk voor publiek.

Het zwarte gat is onderdeel van de expositie Anish Kapoor: Works, Thoughts, Experiments die nog tot 6 januari 2019 te zien is. Kijk wel uit waar je loopt als je de tentoonstelling bezoekt.

Photo: Filipe Braga; Courtesy Fundação de Serralves, Museum of Contemporary Art, Porto
Foto: Filipe Braga; Courtesy Fundação de Serralves, Museum of Contemporary Art, Porto