Onder de microscoop is geen enkele traan hetzelfde

tranen na het na lange tijd zien van een oude vriend
Tranen na het na lange tijd zien van een oude vriend

Fotograaf en kunstenaar Rose-Lynn Fisher is zeer nieuwsgierig naar hoe dingen er onder een microscoop uit zien. Een van haar interessantste projecten is die met tranen.

Als je iets sterk vergroot krijg je op een gegeven moment dingen te zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Uit pure nieuwsgierigheid bekeek Fisher een eigen traan onder een microscoop. Dit was het begin van een opvallend project. Het bleek namelijk dat geen enkele traan er hetzelfde uitzag.

Verschillende soorten tranen

Wetenschappelijk gezien zijn er drie verschillende soorten tranen of oogvocht: psychische tranen die verschijnen bij heftig emoties als verdriet, rouw, lachen en intense blijdschap. Dan zijn er nog tranen die ontstaan als je bijvoorbeeld iets in je oog krijgt. Bijvoorbeeld stof, hooikoorts, traangas of de dampen die vrijkomen bij het snijden van een ui. Tot slot heb je nog het vocht dat zorgt dat je hoornvlies vochtig blijft.

Opdrogen

Scheikundig gezien is een traan voornamelijk zout water met daarin hormonen, enzymen en oliën. Die samenstelling kan veranderen naar gelang de situatie. Zo bevatten tranen die je krijgt bij pijn en stress natuurlijke pijnstillers. Voor het project The Topography of Tears verzamelde Rose-Lynn Fisher tranen van zichzelf en van een aantal vrijwilligers, liet ze opdrogen, maakte er een foto van met behulp van een microscoop en bekeek vervolgens de verschillen. Een overzicht van die verschillende tranen kun je hieronder bekijken.

De onverwachte tranen bij bijzondere momenten
De onverwachte tranen bij bijzondere momenten
Tranen van afscheid nemen en overnieuw beginnen
Tranen van afscheid nemen en overnieuw beginnen
Tranen tijdens het uien snijden
Tranen tijdens het uien snijden
Tranen van rouw
Tranen van rouw
Oogvocht
Oogvocht
Tranen van het lachen
Tranen van het lachen

Foto’s © Rose-Lynn Fisher/Craig Krull Gallery
Bron: Smithsonian Mag