Muziektips voor het weekend: deel 237

Robert Smith
Robert Smith van The Cure. Foto: Sam Rockman

Welkom bij deel 237 van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill Magazine. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify of deel deze met je vrienden. Daar maak je ons echt heel erg blij mee.

Album van de week: The Cure

The Cure is natuurlijk altijd al een band met een mythische status geweest. Als je terug gaat blikken op het oeuvre van de band dan kom je uit bij zoveel iconische liedjes en albums. Toch is het een verrassing dat het eerste album van The Cure in 16 jaar zo enorm goed is. Het lijkt erop dat Robert Smith vooral de tijd heeft genomen om alles te perfectioneren. Een plausibele theorie als je bedenkt dat dit album eigenlijk al een paar jaar geleden had moeten verschijnen en dat enkele nummers al een tijdje live waren te horen.

Songs of a Lost World is een duistere plaat vol zware thema’s als de dood, verdriet en het besef dat alles een einde heeft. Op geniale wijze breekt op enkele plaatsen toch de zon door de donkere wolken, zodat het geheel niet te zwaar op de maag komt te liggen. Het is vooral deze dosering wat het album zo goed maakt. Neem nu de opener Alone, waarin Smith minuten de tijd neemt voordat hij begint met zingen. De spanning die dat met zich meebrengt is geniaal. Alsof je vanaf de eerste seconde al weet dat er zang gaat komen. The Cure is en blijft buitencategorie en komt aan het einde van 2024 gewoon met één van de beste albums van het jaar.

Kate Bush

Kate Bush liet onlangs aan BBC Radio weten dat ze plannen heeft voor nieuwe muziek, maar dat ze nog niet de studio is ingedoken. Wel heeft ze een korte film gemaakt met de titel Little Shrew (Snowflake), waarbij de muziek een nieuwe edit is van het eerder uitgebrachte Snowflakes. Met de video wil ze aandacht vragen voor kinderen die in oorlogsgebieden leven. Aan het einde van de video zit daarom ook het verzoek om te doneren aan War Child.

Timothée Chalamet

Eind februari gaat de film Complete Unknown in de bioscoop draaien. In deze film van James Mangold over Bob Dylan speelt Timothée Chalamet de hoofdrol. Het schijnt dat de acteur zelf alle Dylan-liedjes heeft ingezongen. Hier laat hij horen en zien wat hij in huis heeft met een eigen versie van Subterranean Homesick Blues.

Richard Dawson

Een volkstuintje is voor veel mensen die ultieme vorm van ontspanning. Een van die mensen is singer-songwriter Richard Dawson die zijn liefde voor tuinieren verwerkt heeft tot een liedje met een bijbehorende video.

Fang Island

Normaal gesproken delen we alleen video’s van nummers als de clip ook echt de moeite waard is om naar te kijken. In het geval van dit nieuwe nummer van de band Fang Island stelt de clip niet zoveel voor (met verder alle respect naar degene die de beelden heeft gemaakt), maar maakt de muziek echt alles goed. Wat een energie!

Lady Gaga

Voor Lady Gaga was de soundtrack van Joker: Folie à Deux een interessant tussendoortje. Nu ligt de focus weer geheel op nieuw eigen materiaal. Zoals het heerlijke nummer Disease.

Omar And Cedric: If This Ever Gets Weird

Omar Rodríguez-López en Cedric Bixler-Zavala speelden samen in At The Drive-In en zijn nu (weer) actief in The Mars Volta. Twee legendarische bands met een paar heel erg goede albums op zak. Daar zit natuurlijk een goed verhaal in. Regisseur Nicolas Jack Davies vertelt het verhaal in de documentaire Omar And Cedric: If This Ever Gets Weird. Deze gaat eind van het jaar draaien in de VS en hopelijk ergens in 2025 in Nederland.

Nieuwe albums

Mount Eerie

Phil Elverum heeft al heel wat indrukwekkend mooie albums op zijn naam. Zowel solo als met zijn oude band The Microphones. Het vandaag verschenen Night Palace lijkt qua stijl wel wat op The Glow Pt. 2 van The Microphones. Liefhebbers weten dan genoeg. Voor alle andere lezers: ga deze plaat luisteren. Phil Elverum is een genie in het vertellen van verdrietige verhalen.

Freddie Gibbs

In de hiphopscene ging deze week alle aandacht naar het nieuwe album van Tyler, the Creator. Deze plaat is inderdaad prima, maar Tyler krijgt al meer dan genoeg aandacht. Vandaar dat wij je graag attenderen op de release van de nieuwe Freddie Gibbs. Zoals we van hem gewend zijn, zijn de raps en de teksten fantastisch en staat de productie bewust wat meer op de achtergrond. Precies het tegenovergestelde van veel hedendaagse hiphop.