Recensie: Adam Johnson – Als het lot lacht

Als het lot lacht

Adam Johnson is hier in Nederland een nog redelijk onbekende schrijver (google maar eens op zijn naam), maar in de VS timmert hij al lekker aan de weg. Met de verhalenbundel Als het lot lacht gaat Johnson waarschijnlijk ook hier fans krijgen.

Wat opvalt is dat Adam Johnson een uitstekend verteller is. Ieder verhaal heeft bijzondere hoofdrolspelers die allemaal op de een of andere manier niet helemaal lekker meedraaien in de maatschappij. Daar kunnen ze overigens niet altijd zelf wat aan doen. Het is het lot dat daar een grote rol in speelt. Gelukkig geeft de titel van het boek al aan dat het lot ook af en toe kan lachen en dat is nu precies waar het om draait in de zes verhalen.

De setting van ieder verhaal is vaak redelijk bizar, het zijn geen alledaagse types of situaties, maar niet zo ver doorgeschoten dat het niet gebeurd zou kunnen zijn. Of zou kunnen gebeuren, want het eerste verhaal speelt zich in de toekomst af. Het feit dat de muziek van Nirvana en president Obama er een rol in spelen zorgt dat het voor mensen anno 2016 nog prima te volgen is.

Seoul en New Orleans

Het gaat dus om realisme in een bizarre setting. Daarbij heeft Adam Johnson behoorlijk wat research moeten plegen, want hij weet blijkbaar van alles over fastfood-restaurants in Seoul, New Orleans na Katrina en de schimmige wereld van internetporno en hackers. Je ziet dus dat de onderwerpen in het boek heel divers zijn.

Een klein smetje op dit alles is dat hij in het verhaal George Orwell was een vriend van me expliciet aangeeft dat het ten tijde van het verhaal 2008 is om vervolgens personages te laten Whatsappen en video’s op Facebook te zetten. Voor iemand die zo goed op details let is dat een opvallende fout.

Als het lot lacht is een verrassende bundel met verhalen van iemand die niet alleen een zeer fijne schrijfstijl heeft maar ook voor originele invalshoeken zorgt. Na het lezen van 250 bladzijden ben je een grote groep zeer interessante personages rijker. Adam Johnson is iemand om in de gaten te houden.