Recensie: Hyrule Warriors

hakken met Link

Hyrule Warriors is een op papier onwaarschijnlijke combinatie van de wereld van de Zelda-games en de cult-serie Dynasty Warriors.

Zelf heb ik op de PlayStation 2 echt heel veel uren doorgebracht met Dynasty Warriors. Op zijn tijd is niets zo lekker als een potje overdreven en typisch Japans musou-geweld. Toen Nintendo aankondigde Dynasty Warriors te gaan combineren met Zelda was dat voor mij een perfect huwelijk van twee oude jeugdliefdes.

Iets totaal anders

Hyrule Warriors is dus een game geworden die vol zit met bekende elementen uit de Zelda-games, maar qua gameplay iets totaal anders is. In dit spel ben je vooral aan het hakken met je zwaard (of ander wapen) waarbij je tegenstanders met bosjes tegelijk omlegt. In ieder level is het de bedoeling dat je het slagveld weet te veroveren. Deze zijn best groot, dus je zult flink door moeten vechten om de overwinning te halen.

Aan het begin zie je een kaart met rode en blauwe stipjes. Jij en je bondgenoten zijn blauw, de tegenstanders rood. Door zo veel mogelijk vijanden te verslaan, zul je uiteindelijk de overwinningen kunnen claimen. Forten (die Keep heten in de game) zijn daarbij belangrijk. Versla je de vijandelijke troepen in zo’n Keep en uiteindelijk ook de Keep Boss, dan is dat gedeelte van het slagveld in jouw handen. Zo kun je langzaam maar zeker alle vijanden verslaan.

speciale aanval

Tussendoor zal zeer regelmatig om je hulp worden gevraagd door bevriende legeraanvoerders. Deze blijken in de praktijk niet heel veel werk op te knappen in de strijd, dus reken maar dat je het meeste zelf moet doen. Daarnaast lopen er een aantal sterkere vijanden rond, heeft prinses Zelda af en toe je hulp nodig en zijn er schatten en power-ups te vinden en wacht uiteindelijk de eindbaas.

Voor je zover bent heb je al honderden tegenstanders in de pan gehakt. Je kunt dat doen door lekker op de buttons van de controller te rossen, maar er zijn ook wel degelijk special moves. Zeker bij de wat taaiere tegenstanders is het goed om uit te vinden wat de beste strategie is. Verwacht geen diepgang, maar wel heel veel vermaak.

Je begint te spelen met Link, maar verderop in de game komen daar nog een paar andere spelers bij die je kunt gebruiken. Bij het begin van elk level kun je kiezen met wie je ten strijde trekt en welk wapen je kiest. Naast het spelen met Link en de aanwezigheid van prinses Zelda zit de game verder vol met verwijzingen naar de Zelda-games. Dat varieert van geluidjes (het openen van een kerker) tot het uiterlijk van je tegenstanders of medestrijders. Zo moet je al snel grote hordes gorons in de pan hakken. Iets wat ik eigenlijk niets zo heel leuk vond, want in de reguliere Zelda-games zijn dat een van mijn favoriete figuren.

Hyrule Warriors is dus niet geschikt voor degene die zitten te wachten op een typische Zelda-game, maar iedereen die wel eens wat anders wil is dit zeker een aanrader. Ik durf zelfs te zeggen dat dit spel een verademing is in een tijd dat het games-aanbod qua genres net even te eenzijdig is. Persoonlijk houd ik wel van dit soort gekke Japanse niches, zeker als ze zo mooi gemaakt zijn.