Recensie: Lindsey Stirling, 013 Tilburg

foto va de drummer

Op 16 januari trad YouTube-fenomeen Lindsey Stirling op, in 013 te Tilburg. Zij heeft deze avond een spectaculaire show neergezet waarin haar bijzondere muziek en nog specialere dans centraal stonden.

Lindsey wie?
Lindsey Stirling is een Amerikaanse violiste, danseres en componeert haar eigen muziek. Al vanaf 2007 heeft ze haar eigen YouTube-kanaal waar ze haar werk op plaatst. Dit zijn niet alleen eigen geschreven nummers (waarin zij zelfs dubstep verwerkt), maar ook theme song-covers van videogames als The Legend of Zelda en Skyrim.

In deze video’s is duidelijk te zien dat viool spelen niet het enige is dat zij kan. Wat Lindsey Stirling speciaal maakt zijn haar dansmoves. Als een ware gymnaste springt, dartelt en danst zij in het rond, TERWIJL zij doorspeelt op haar viool. In 2010 deed zij mee aan het programma ‘America’s Got Talent’ waar zij het tot de kwartfinale wist te schoppen. Hier kreeg zij te horen dat zij talent had, maar gewoon niet goed genoeg was. Jurylid Sharon Osbourne zei zelfs dat zelfs dat zij nooit een theater vol zou krijgen.

Na haar deelname aan de Amerikaanse talentenshow werd zij benaderd om een videoclip te maken voor haar YouTubekanaal. Deze video bracht haar populariteit naar een volledig nieuw niveau, waarna er steeds meer video’s op haar kanaal verschenen. In deze video’s werkt zij ook vaak samen met andere (YouTube-)artiesten.

Het concert in 013
Voorafgaand aan het concert was er, voor fans met een VIP pas, nog de mogelijkheid om een meet & greet bij te wonen. Hierbij nam ze de tijd voor een vragenronde met de fans (genaamd Stirlingites), om vervolgens met hen op de foto te gaan en merchandise te laten signeren. Jammer genoeg moest dit van haar management opeens allemaal sneller dan gepland. Gelukkig nam Lindsey alsnog voor iedere fan even de tijd, en was zij ook erg geïnteresseerd naar wie er bij haar stond!

Bij het openingsnummer (Moon Trance) was het al meteen duidelijk: dit werd een avond om niet snel te vergeten! Het publiek ging volledig uit zijn dak en liet duidelijk horen dat zij zin hadden om los te gaan op de heerlijke vioolmuziek van Stirling. Ze speelde niet alleen bekend materiaal van haar YouTube kanaal en album. Maar wist het publiek ook te verassen met een Michael Jackson-medley, inclusief (al spelend) een ‘moonwalk’. En wist het dubstepnummer Elements om te toveren naar een akoestische versie. Zoals ik al eerder zei draait het bij de video’s van Stirling niet alleen om de vioolmuziek. Zodra je een videoclip van Lindsey ziet, vallen ook meteen haar bewegingen op. Ik ging er van uit dat tijdens optredens de nadruk minder zou liggen op de dans, en meer op de muziek. Bij een videoclip is het tenslotte makkelijker beeld en geluid van elkaar te scheiden.

Gejuich en geschreeuw

Wat had ik mij hier gigantisch in vergist! Het was duidelijk te zien dat al het gejuich en geschreeuw niet alleen invloed had op de sfeer, maar ook op Lindsey zelf. Vanaf het eerste nummer liet ze duidelijk zien wat ze allemaal kon, en wist dit naarmate het concert vorderde steeds verder uit te breiden! Alle moves uit de clip kwamen voorbij, niets was te gek of te moeilijk. Door het vele bewegen kan het wel eens gebeuren dat er een valse noot wordt gespeeld. Tijdens het concert zelf viel mij dit totaal niet op. Bij het terugkijken van het concert vielen deze enkele keren wel op. Maar het mag nogmaals gezegd worden, tijdens het concert zelf was hier niets van te merken.

Waar zij in haar video’s de wat simpelere vocals zelf doet, laat ze het echte zangwerk vaak aan andere artiesten over. In Tilburg waren deze andere artiesten er niet bij, waardoor Lindsey zelf de teksten moest zingen. Waarom zij dit normaal gesproken niet zelf doet is mij een raadsel. Want naast haar dans- en vioolskills, heeft zij ook nog eens een erg mooie zangstem. Uitzondering hierop was de cover van de Skyrim theme song. Deze werd begeleid door twee grote schermen waar de YouTubevideo van Peter Hollens op werd getoond (inclusief een sing-along).

Tijdens het concert waren er ook een aantal rustmomentjes, waarbij ze de tijd nam om het publiek toe te spreken. Naast het feit dat dit haar grootste show tot nu toe was, wist ze menig Stirlingite (waaronder ikzelf) te raken met een verhaal over het niet opgeven van dromen en je door niets of niemand aan de kant te laten slaan. Na iets meer dan een uur was het concert afgelopen, inclusief een toegift. Het zorgde ervoor dat het concert wat aan de korte kant was. Wat mij betreft had dit spektakel tot diep in de nacht door mogen gaan! Lindsey Stirling wist mij te hypnotiseren en te overdonderen met haar bewegingen. En als ik de reacties van de mensen om mij heen mocht horen, was ik niet de enige.

Ik had graag gezien dat de jury van America’s Got Talent, ook in Tilburg was deze avond. Dit zodat zij met hun eigen ogen kon zien hoe fout zij zaten en wat voor groot succes Lindsey Stirling is geworden.

Recensie: Marc de Haas