Recensie: Johnny Cash – Out Among the Stars

out among the stars

De jaren 80 waren niet de beste tijd voor Johnny Cash. Het was al een tijd geleden dat hij een hit had gescoord. Bovendien worstelde hij met zijn drugsverslaving en probeerde zijn platenmaatschappij hem te dumpen.

Toch is er in die periode goede muziek gemaakt door Cash. Dat blijkt uit het vandaag verschenen postume album Out Among the Stars. Johnny Cash nam dit album op in twee sessies in 1981 en 1984. Zijn label zag er niets in en de opnamen verdwenen uit het zicht. Totdat John Carter Cash, de zoon van Johnny, ze vond in 2012. Na wat kleine bewerkingen in 2013 is net album nu uitgebracht.

Countrypolitan

Wat deze opnamen zo goed maakt is natuurlijk in eerste plaats de kenmerkende stem van Cash en de goede keuze van nummers (alleen Call Your Mother en I Came to Believe zijn door Johnny Cash zelf geschreven), maar ook de prima productie van Billy Sherrill. Hij gaf de nummers een zogenaamd countrypolitan-jasje, wat staat voor flink wat invloeden uit pop en rock. Dat maakt het album luchtig en lekker in het gehoor. Misschien dat country-puristen het te gladjes vinden, maar ik vind dat de sterke nummers en de stem van Cash alles goed maken.

Hoogtepunten van het album zijn het komische I Told You Who It Was over een kortstondige romance met een beroemde zangeres, I’m Movin’ On wat een duet is met Waylon Jennings en ook al te horen was op de box Unearthed en de laatste track wat een remix door Elvis Costello van het nummer She Used To Love Me A Lot is. Die laatste klinkt even heel anders dan de rest van het album, maar is zodanig intrigerend dat toch past bij de rest. Dit is zeker niet het beste album van Johnny Cash, maar Out Among the Stars is absoluut een meer dan aangename verrassing.