Recensie: Marco Roelofs – Kaal

marco roelofs

Marco Roelofs kennen we allemaal als zanger/frontman van de punkband Heideroosjes. In het boek Kaal vertelt hij zijn levensverhaal. En dat doet hij op pijnlijk eerlijke wijze. Het boek begint dan ook met een bezoek aan de psychiater. Meteen is duidelijk dat die vrolijke, Limburgse punker niet altijd vrolijk is. Sterker nog: dat hij bezig is met het kruipen uit een heel diep dal.

Je hoeft geen fan te zijn van de Heideroosjes om dit boek interessant te vinden, maar voor fans is het boek natuurlijk extra interessant. Halverwege komt een anekdote over de beroemde documentaire Some Kind Of Monster van Metallica voorbij en daar doet Kaal ook aan denken. Roelofs groeit ongemerkt van jonge, bevlogen punker tot iemand die zijn leven verkloot met drank en drugs.  Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Het begint als een jongensboek met het ontdekken van muziek, het vormen van een band en de eerste successen.

Township

Daarna wisselen grappige en ontroerende voorvallen zich af. Zo is er een grappig verhaal over hoeren in Italië, de zwaar indrukwekkende toer door voormalig Joegoslavië en een spontaan optreden in een township in Zuid-Afrika. Tot langzaam maar zeker een donkere wolk boven Marco Roelofs en zijn band komt te hangen. Op haast therapeutische wijze beschrijft hij zijn problemen en schrijft hij deze hopelijk ook van zich af. Want wat vooral blijft hangen is het beeld dat Marco Roelofs een heel aardige kerel is die zijn hart en ziel in zijn passie muziek maken legt.

Wat ook heel interessant is is het feit dat Heideroosjes een hele grote schare fans heeft, maar nooit echt geliefd is geweest bij radiomakers, muziekpuristen en punks. Uit Kaal komt naar voren dat Roelofs daar behoorlijk mee heeft gezeten (en waarschijnlijk nog zit). De Heideroosjes hebben eigenlijk altijd alles volgens het DIY-principe gedaan, waren kritisch en/of puberaal in hun teksten, speelden keihard, maar werden nooit voor vol aangezien. Behalve in het buitenland waar Lemmy van Motörhead videospelletjes met ze wil spelen en Sick Of It All de band complimenten geeft.

Vanaf 7 oktober is Kaal ook in het theater te zien. Kijk voor meer info op de site van Marco Roelofs.