Recensie: Nebraska

de nieuwe van alexander Payne

In de film Nebraska van Alexander Payne ontvangt Woody Grant een brief waarin staat dat hij 1 miljoen dollar gewonnen heeft. Zonder de kleine lettertjes te lezen gaat hij er van uit dat hij daadwerkelijk die prijs gewonnen heeft en is hij vastbesloten om deze te innen.

Het probleem is alleen dat de organisator van de loterij helemaal in Nebraska zit en dat Woody te oud is om nog auto te rijden. De politie en zijn familie pikt hem dan ook regelmatig van de straat als hij een poging waagt om de 1350 kilometer naar Nebraska te voet af te leggen.

Zoon David, wiens leven niet zo lekker loopt besluit zijn vader een pleziertje te gunnen. Hij meldt zich ziek op zijn werk en pakt samen met zijn oude vader de auto om de zogenaamde prijs in ontvangst te nemen. Het reizen met de verwarde en nukkige man valt David behoorlijk tegen, maar tegelijkertijd geniet hij ook van de tijd met zijn vader. Door een klein ongelukje onderweg halen ze het niet om voor het weekend op de plek van bestemming te zijn en maken ze een tussenstop in het dorp waar Woody opgroeide. Bij het horen van dat nieuws komt Woody’s familie bijeen en duiken er ook overal oude vrienden op. Het feit dat Woody wel eens een miljonair zou kunnen zijn zorgt dan voor de nodige problemen.

still uit nebraska

Het in stemmig zwart-wit geschoten Nebraska deed mij heel erg denken aan The Straight Story van David Lynch wat ook gaat over de tragikomische roadtrip van een eigenwijze, oude man. Een groot verschil is echter de aanwezigheid van de zoon (en later zonen) van Woody, zijn bemoeizuchtige vrouw (die ook opduikt) en de prachtig gecaste familie. Het verhaal is ondergeschikt aan de personages en dialogen. Persoonlijk moest ik regelmatig denken aan mijn eigen familie en zelfs mijn eigen vader (sorry pa, als je dit leest). De 77-jarige Bruce Dern speelt op geniale wijze de verwarde Woody met zijn alcoholprobleem en zijn naïeve wereldbeeld. Daar heeft het dan ook een terechte Oscar-nominatie voor gekregen.

Ondanks de sterke cast en het originele verhaal moet je wel van trage films houden om Nebraska echt te kunnen waarderen. Regisseur Alexander Payne heeft lak aan de huidige trends in Hollywood en neemt regelmatig de tijd voor shots van de natuur of van een oude kerel die langs de kant van de weg staat te plassen.