Recensie: Nick Mulvey – First Mind

first mind

Zodra het je album van Nick Mulvey opzet ben je al binnen een minuut verkocht. Bij mij gebeurde dat in ieder geval wel.

Het titelnummer van het album First Mind begint met een prachtige akoestische gitaar waarna al snel de zeer aangenaam in het gehoor liggende stem van Nick Mulvey inzet. Langzaam maar zeker geef je je als luisteraar over aan de muziek die een hypnotiserende aantrekkingskracht op de luisteraar heeft.

De liedjes lijken op het eerste gehoor simpel en ingetogen, maar zitten ingenieus in elkaar. Een van de redenen daarvoor is dat Nick Mulvey vooral bekend is als percussionist in de jazzband Portico Quartet, maar ook de muzikale invloeden van de singer-songwriter laten bij een nauwkeurige luisterbeurt hun sporen na. Zo heeft Mulvey in interviews aangegeven voor dit album veel naar Noord-Afrikaanse trancemuziek te hebben geluisterd en geeft hij ook Philip Glass, Paul Simon en John Martyn op als inspirators. Bovendien studeert Nick Mulvey etnomusicologie en dat heeft natuurlijk zijn weerklank in de muziek. Zo klinkt The World To Me aan het begin als een lid uit het Midden-Oosten of ergens in de Sahara, maar heeft het ook een typisch Westers of zelfs Brits geluid dat doet denken aan eerdergenoemde John Martyn of Nick Drake.

Genieten van de muziek

De som van al deze delen is een mix van knap gitaarspel, zalvende zang en minimalistische arrangementen, maar bovenal is First Mind een album waarbij je echt kunt genieten van de muziek. Laat je niet afschrikken door alle ‘name-dropping in de vorige alinea, want dit album is verre van pretentieus en ligt vooral lekker in het gehoor. Hoogtepunten zijn de single Cucurucu (gebaseerd op het gedicht The Piano van DH Lawrence) en Nitrous waarin knap een stuk tekst van de bijna vergeten hit You’re Not Alone van Olive in verwerkt zit.

In Nederland hebben de afgelopen jaren singer-songwriters als José Gonzáles en Ben Howard heel veel gekregen. Nick Mulvey kan heel makkelijk bij die twee namen aansluiten of ze misschien zelfs wel gaan overtreffen. Hij is immers een veel betere muzikant (met alle respect voor de andere heren!) Komende zomer is hij live onder andere te zien op North Sea Jazz, Into The Great Wide Open en het Valkhof Festival. Wij gaan hem op een van die festivals zeker bekijken.