Recensie: Pepijn Lanen – Sjeumig

boek van pepijn lanen

Pepijn Lanen ken je waarschijnlijk beter als Faberyayo, een van de vier van De Jeugd van Tegenwoordig. Wie een beetje naar zijn teksten luistert (en dan vooral van zijn solowerken Het Grote Gedoe en Coco) weet dat de heer Lanen liefhebber is van literatuur. Met Sjeumig maakt hij zijn debuut als schrijver.

Sjeumig bestaat uit 18 korte verhalen die flink wat ingrediënten gemeen hebben. Zo heeft de hoofdpersoon vaak last van een stevige kater en zijn de personages niet altijd menselijk, maar hebben ze wel menselijke trekjes. Bevers, ridders, robots en bierprinsessen, dat soort vreemd volk huist in dit boek en dan hebben ze ook nog eens namen als Ibiza Iglesias, Kapitein Flierefluit en Anton Vleesfiets. Kortom, Pepijn Lanen heeft zijn fantasie lekker laten gaan tijdens het schrijven van deze verhalen. Het opvallendst echter zijn niet de bonte personages met hun vreemde namen, noch de bizarre avonturen die ze beleven, maar het wonderlijke taalgebruik.

Uitdrukkingen, spreekwoorden en synoniemen

Het schept Pepijn Lanen overduidelijk genoegen om kwistig te strooien met uitdrukkingen, spreekwoorden en synoniemen. Dat zorgt soms voor een brede glimlach op het gezicht van de lezer, maar maakt ook best vaak dat je een zin opnieuw moet lezen. Niet erg als je taalliefhebber bent, maar wellicht storend voor de lezer die snel naar de ontknoping van het verhaal probeert te komen. Het is in ieder geval stevigere kost dan de teksten van de Jeugd. Je kunt dit boek dus ook met recht onder de noemer literatuur scharen.

Het mooie artwork van Piet Parra maakt het boek ook nog eens mooi om naar te kijken. De illustrator ontwierp niet alleen de kaft, maar voorzag ook elk hoofdstuk van een mooie tekening. Sjeumig zit een beetje tussen de teksten van De Jeugd van Tegenwoordig en het werk van Herman Brusselmans in. Ook moest ik af en toe denken aan de manier waarop Herman Pieter de Boer zijn personages neerzet in zijn verhalenbundels als Het Damesorkest. Zie het als een goede opstap naar literatuur voor fans van Nederlandstalige hiphop of andersom. Een ideaal cadeau dus voor de aankomende feestdagen.