Boekentip: Walter van den Berg – Schuld

Schuld van Walter van den Berg

‘Mijn broer had nog gezongen op de avond dat hij iemand doodsloeg’. Met deze zin begint Schuld, de nieuwe roman van Walter van den Berg. De toon is meteen gezet.

Waarom Zanger Ron iemand heeft doodgeslagen is niet direct duidelijk. Eerst voert Van den Berg alle personages op: Ron, zijn broer Cor, zijn zoon Kelvin, heler Witte Mo, marinier Marco en zijn vrouw Sandra. Door knap heen en weer te springen in de tijd en tussen de personages kom je langzaam te weten hoe alles nu precies zit.

Het decor waartegen dit verhaal zich afspeelt is minstens zo belangrijk als de personages die daarin figureren. Schuld neemt je mee naar Amsterdam Slotervaart en het kenmerkende Bluebanddorp in het bijzonder. De sfeer die bij deze volkswijk hoort komt tot leven in het boek.

Authentiek

Walter van den Berg vertelt het verhaal niet van een afstand, maar alsof hij er zelf middenin zit en de lezer aan de hand neemt. De dialogen, de personages, de sfeer, alles voelt authentiek aan. Zo ontstaat dus de situatie dat je sympathie gaat voelen voor Ron en Kevin, terwijl ze regelmatig domme keuzes maken of verzeild raken in situaties waar ze beter buiten hadden kunnen blijven.

Schuld is een rauw en direct boek dat veel indruk maakt. Dit is de donkere keerzijde van het echte Amsterdam-West. Je voelt aan alles dat dit soort verhalen ook echt gebeuren. Met dit boek debuteert Walter van den Berg bij de gloednieuwe uitgeverij Das Mag. Van alle drie de boeken die Das Mag tot op heden op de markt bracht ben ik onder de indruk. Een droomstart.