Recensie: Maartje Wortel – Er moet iets gebeuren

er moet iets gebeuren

Sinds enkele weken is Nederland een nieuwe uitgeverij rijker. Een van de eerste boeken die Das Mag op de markt brengt is meteen een literaire sensatie. Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel is een van de beste Nederlandse boeken van dit jaar.

Mensen die de Nederlandse literatuur een beetje volgen hadden waarschijnlijk al de naam Maartje Wortel voorbij zien komen, haar vorige boeken pakten al wat literaire prijzen en nominaties. Met Er moet iets gebeuren zal Maartje Wortel waarschijnlijk doorbreken naar het grote publiek.

Het boek bestaat uit 13 verhalen die deels met elkaar in verbinding staan en (voor een deel) autobiografisch lijken te zijn. Ik vind het daarom lastig om het boek als een verhalenbundel te bestempelen. Daarvoor voelt het te veel als een geheel. Ik heb sterk het gevoel dat Maartje Wortel in dit boek meer over haarzelf zegt dan je in eerste instantie zal vermoeden.

Dode hond

Of ze is heel goed in die suggestie wekken, want dat is zeker een groot talent van de schrijfster. De verhalen uit Er moet iets gebeuren gaan over mensen die worstelen met problemen en angsten. Er is een schrijfster die niet durft te vliegen, een vader die zijn zoon is verloren, een stel met een dode hond en een broer en zus met een te innige band. Allemaal hebben ze een probleem dat zeer menselijk is, maar waar je maar weinigen openhartig over hoort.

Maartje Wortel toont de verhalen die normaal onbesproken of binnen huiselijke kring blijven. De titel van het boek geeft hoopvol aan dat er iets moet gebeuren. Vaak zijn ook dat alledaagse en doodnormale dingen. Dit alles klinkt best treurig en hopeloos, maar de manier waarop Maartje Wortel schrijft maakt de toon van het boek ligt en zorgt zelfs voor humor. Het doet mij een beetje denken aan de films van de Zweedse regisseur Roy Andersson.

Uitgeverij Das Mag heeft als een van de uitgangspunten dat ze kwaliteit boven kwantiteit stellen. Met dit eerste boek is die kwaliteit zeker geleverd. Ik ben benieuwd hoe hoog de lat kan blijven liggen.