Review: Call of Duty: Black Ops III

Call of Duty: Black Ops III

Het einde van het jaar staat voor gamers altijd gelijk aan het verschijnen van grote titels. Een van de grote namen van 2015 is Call of Duty: Black Ops III.

Deze game zorgt bij iedere release altijd weer voor stevige discussies tussen voor- en tegenstanders. Is de game vernieuwend? Wat zijn de nieuwe toevoegingen? Dat zijn de vragen die vooral op internetfora veelvuldig voorbijkomen. Ikzelf kijk er anders tegenaan: heb ik zin in een geweldig potje knallen? Het antwoord op die vraag is JA.

Eerlijk gezegd is Black Ops III niet een vernieuwende game. Het enige wat een anders is dan de voorgaande delen is dat het verhaal nog zich nog verder in de toekomst afspeelt dan Call of Duty: Black Ops 2 en dat je nu tegen muren kunt oplopen. Dat laatste was ook al te zien in andere games, maar is een prima toevoeging aan deze game.

Lineair verhaal

Grofweg zou je de game in drie onderdelen kunnen verdelen: singleplayer, multiplayer en zombies. In Black Ops 2 pakte ontwikkelaar Treyarch flink uit met de singleplayer. Het verhaal kon door jouw handelingen verschillende wendingen nemen. Dat zorgde ervoor dat je na het uitspelen nog wel een tweede keer aan de slag willen. Dit keer verloopt het verhaal gewoon weer lineair.

Wat wel tof is aan de singleplayer is het feit dat je een hypermoderne soldaat bent met een chip in zijn hoofd. Hierdoor heb je een aantal futuristische vaardigheden die de missies net even anders maken. Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld dat je in een level met je gedachten een automatisch wapen halverwege de ruimte kunt bedienen. Ook kun je gebruik maken van drones of met je gedachten tegenstanders uitschakelen. Het belangrijkste blijft echter het gebruik van je wapen en het op tactische wijze een weg door het level vinden.

Call of Duty: Black Ops III

De multiplayer is de plek waar je de meeste fans van Call of Duty kunt vinden. Voor iedereen is er wel een passend speltype te vinden. De meest opvallende vernieuwing is de inzet van zogenaamde specialists, soldaten met net even wat andere wapens en vaardigheden dan de rest. In de multiplayer kun je ook weer gebruik maken van de mogelijkheid om langs muren te rennen. Wie hier goed en slim gebruik van maakt kan zijn tegenstanders verrassen.

Natuurlijk zijn er ook weer zombies

Tot slot zijn er de zombies. Deze krengen zijn inmiddels een vaste waarde in de Call of Duty-games. Dit keer heeft de zombiemodus een coole film noir-setting inclusief bijpassende saxofoonmuziek. Het is de bedoeling om steeds een wave van zombieaanvallen te doorstaan. Tussendoor probeer je een uitweg te vinden. Niet makkelijk, maar daardoor lekker uitdagend. Je kunt namelijk geld verdienen dat je weer kunt gebruiken om wapens van te kopen of deuren te openen. Het belangrijk om je geld goed te besteden. Degenen die niet bang zijn voor flink wat old school trial and error kunnen hier uren mee zoet zijn om de perfecte tactiek te ontwikkelen. Oh ja, je kunt af en toe ook veranderen in een monsters met tentakels.

Kortom: Call of Duty: Black Ops III zit weer lekker vol met alles dat een FPS zo fijn maakt. Revolutionair is de game niet, maar wel zeer vermakelijk, heel goed speelbaar en echt boordevol verschillende en afwisselende mogelijkheden.

Call of Duty: Black Ops III