Call of Duty: Vanguard review

Call of Duty: Vanguard

Call of Duty is één van de bekende game-franchises aller tijden. In 2003 verscheen de allereerste Call of Duty game in de winkels en sindsdien is de shootergame niet meer weg te denken uit het spelaanbod en wist vele successen te behalen, zoals Call of Duty: Modern Warfare en Black Ops. In deze review richten wij onze aandacht op het spel ‘Call of Duty: Vanguard’. Het computerspel werd in 2021 uitgebracht en is beschikbaar op meerdere consoles. De makers besloten om vooral de campagne te verbeteren en daarin zijn zij zeker geslaagd. Natuurlijk kan jij ook gewoon online het gevecht aangaan met andere spelers van over de gehele wereld.

Campagne van Call of Duty: Vanguard

De campagne speelt een belangrijk onderdeel in alle spellen van de franchise. Dat is nu zeker niet anders, want het is weer een waar feestje geworden. Er zijn geen bekende gevechten meegenomen, zo ontbreekt D-Day en zal de slag om Stalingrad niet op een standaard manier worden weergeven. Het verhaal is persoonlijker gemaakt en grijpt de speler op die manier meer aan. Het is allemaal wat serieuzer en dat is iets wat de meeste gamers wel kunnen waarderen. Vanguard is uniek en lijkt in geen enkel opzicht op één van de voorgangers.

In de campagne zal de focus liggen op een complottheorie, maar dan wel bij de Duitsers. De gamer geniet van bloedstollende missies en het spel biedt één en al actie. Qua vormgeving en muziek is het één van de beste campagnes aller tijden binnen Call of Duty.

Multiplayer

De grote reden waarom Call of Duty een succes is, dat is natuurlijk de mogelijkheid om online te spelen. De multiplayer modus heeft dan ook wederom veel te bieden. Het is het vermakelijkste en spannendste onderdeel van Call of Duty Vanguard. De makers hebben vooral veel verbeteringen toegepast op het gebied van ‘destructie’. Nooit eerder werden bepaalde objecten in het spel zo goed kapotgeschoten door de speler. Het is haarscherp en gedetailleerd uitgewerkt door de makers. De dekking van de speler kan op die manier als sneeuw voor de zon verdwijnen, dus dat zal veel veranderen binnen het spel. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de destructie, maar dat kan jij het beste zelf gaan ontdekken.

Er worden online zestien verschillende core maps aangeboden, maar het is ook mogelijk om de Champion Hill modus te gaan spelen. Er zijn vier maps gelanceerd binnen de nieuwe modus en die zijn onwijs uitdagend. Vanzelfsprekend zijn er ook klassieke maps aan de game toegevoegd, waaronder Desert Siege en Das Haus. De echte liefhebber zal zich zeker gaan vermaken met Hotel Royal.

Hoge snelheid

Een enorme verbetering is de snelheid van het spel. Het fijne is dat de time to kill drastisch is verlaagd, maar je wel kan genieten van veel vrijheid. De hoge snelheid van Call of Duty: Vanguard kan ook een minpunt zijn, maar de nieuwe generatie spelers zal er veel voordeel uithalen. Het is gelukkig wel mogelijk om zelf het maximale aantal spelers in een map te selecteren, wat de snelheid iets kan verlagen. Spelers die zoeken naar een rustig en tactisch spel, die kunnen ‘Tactical’ spelen. Terwijl er voor de absolute bizarre speelervaring een ‘Blitz’ modus klaarstaat.

Conclusie

Call of Duty: Vanguard is zonder twijfel één van de beste spellen uit de gehele franchise. De snelheid, de bewegingsvrijheid en de weergaloze campagne zorgen voor de perfecte combinatie. Het spel heeft veel te bieden en is voor alle gamers geschikt. Wellicht behaalt Activision met dit spel ook de legendarische status net als Call of Duty: Modern Warfare en zien we binnenkort een spin-offs in het online casino.

Call of Duty: Vanguard is nu beschikbaar voor PC, PlayStation en Xbox consoles. Voor deze review is de Playstation 5-versie gebruikt.

Marco Demoet

Call of Duty: Vanguard