Recensie: Squarepusher – Solo Electric Bass 1

solo electric bass

Squarepusher is vooral bekend als maker van elektronische muziek die vergelijkbaar is met die van bijvoorbeeld Aphex Twin, maar wie goed naar zijn albums luistert hoort dat niet alles bij Squarepusher uit een een computer of doosje komt. Zo is hij een zeer begenadigd bassist. Sterker nog: Flea noemt hem de beste ter wereld.

Het album Solo Electric Bass 1 bestaat, zoals de titel al doet vermoeden uit louter muziek vanaf de basgitaar. De opnamen zijn gemaakt tijdens een optreden in Parijs in 2007. Squarepusher gebruikte hierbij alleen zijn basgitaar en een kleine versterker. Het resultaat hiervan is verbluffend. Normaal zijn albums van begaafde muzikanten alleen interessant voor andere muzikanten, maar deze plaat is ook voor ‘gewone’ avontuurlijke muziekliefhebbers zeer genietbaar.

Vreemde ritmes

Niet dat het een makkelijke luisterplaat is geworden overigens. Een aantal werken zijn rustig en kabbelend, maar de muziek is op zijn best wanneer deze wat ingewikkelder is. Eigenlijk net als een regulier album van Squarepusher bestaat ook Solo Electric Bass uit een virtuoze mix van jazz, vreemde ritmes en tempowisselingen.

Ondanks dat het instrumentarium is beperkt tot louter een basgitaar zijn de composities (die allen geen naam hebben, maar genummerd zijn) spannend en dynamisch. Voeg daarbij het feit dat het live is uitgevoerd en in een take zonder overdubs opgenomen is en je moet concluderen dat Flea wel eens gelijk kon hebben. Niet voor niets bestaan de laatste minuten van het album uit alleen maar applaus van het publiek.