VEJA maakt bijzonder duurzame hardloopschoenen

VEJA sport running
Veja Marlin

In het straatbeeld kom je vaak de hippe, duurzame sneakers van het Franse merk VEJA tegen. Maar wist je dat ze sinds een tijdje ook een lijn met hardloopschoenen hebben? Deze herfst zijn er nieuwe uitvoeringen van de Impala, Marlin en Condor 2 verkrijgbaar.

Na jaren van intensief onderzoek en geavanceerde ontwikkeling lanceerde VEJA in 2019 de eerste ecologische hardloopschoen: de Condor. De jaren erna is de Running Line, met het uitbrengen van de Condor 2 en de Marlin, verder uitgebreid en verbeterd. In 2022 ontwikkelde VEJA de Impala, een trainingsschoen speciaal ontworpen voor indoor workouts.

De Running Line is gemaakt van innovatieve, bio-based en gerecyclede materialen en door het technisch functioneel design worden verschillende sportprestaties mogelijk gemaakt. Voor AW22 brengt VEJA de succesvolle modellen in nieuwe kleurstellingen uit.

De verschillende modellen uitgelegd

Allereerst benoemen we de nieuwste toevoeging aan de Running Line: de Impala. Dit is de lichtste schoen die VEJA tot nu toe heeft gemaakt en is vernoemd naar een antilopesoort. Als dier staat de impala bekend om zijn snelheid en behendigheid. De schoen is gemaakt voor verschillende trainingen: workouts in de sportschool, rensessies op de loopband, bootcamps en crossfit. De Impala is zowel stabiel als flexibel en heeft veel grip. De sportschoen bestaat voor het overgrote deel uit bijzonder duurzame materialen.

Daarnaast is er de Condor2, de opvolger van de Condor. Het nieuwe model is op een aantal punten verbeterd. De Condor2 is een neutrale hardloopschoen die zowel is gemaakt voor rustige (herstel)loopjes als lange afstanden. De lichtgewicht schoen is gemaakt van ecologische en gerecyclede materialen, zonder dat er is ingeleverd op comfort en ondersteuning. De duurzame materialen die zijn gebruikt zijn onder andere, gerecyclede plastic flessen, natuurlijke latex, suikerriet, rijstafval, bananenolie, rubber uit de Amazone en ricinusolie. De Condor2 is geïnspireerd op de Zuid-Amerikaanse aasvogel vanwege zijn botstructuur en aerodynamische vorm.

De running line van VEJA wordt compleet gemaakt door de Marlin. Net als de andere 2 modellen is deze schoen vernoemd naar een dier.  De marlin (in het Nederlands zeilvis) is één van de snelste en meeste atletische vissen in de oceaan. De neutrale hardloopschoen is gemaakt voor de dagen waarop je echt wil presteren. De Marlin is bedoeld voor langere, intensieve runs. Volgens VEJA gaat de schoen trouwens heel goed samen met de Condor2. Ze sluiten op elkaar aan qua prestaties en vormen zo een dynamisch duo voor de hardloper. Net als de andere modellen is de Marlin ook gemaakt van de innovatieve, bio-based en ecologische materialen die hierboven worden genoemd.

Marlin getest

De afgelopen tijd mocht ik de Marlin testen. De schoen (62% bio-based & recycled) heeft een neutrale stabiliteit en is bedoeld voor dagelijkse trainingen op het asfalt, al lees ik dat je er ook stukjes mee kan rennen op onverharde weg. Allereerst valt me het minimalistische uiterlijk van de schoenen op. De schoenen zien eruit als een meer klassieke hardloopschoenen, zonder allerlei zaken als uitsteeksels, raampjes, ribbels enzovoorts. Het zouden zo mooie sneakers voor dagelijks gebruik kunnen zijn. Leuk voor onder een jeans.

De schoen zit direct als gegoten. Het gebreide bovenwerk van V-Knit (100% gerecyclede plastic flessen) sluit bijzonder prettig om de voet en geeft veel steun aan de zijkanten. Dit materiaal zorgt er ook voor dat de schoen licht is en goed ademt. Voor de tenen is veel ruimte. De inlegzool ondersteunt mijn holle voet iets minder dan andere merken, maar eventueel is deze uitneembaar om een andere te plaatsen.

De schoenen voelen stabiel aan de voeten en geven veel grondcontact. Ze zijn met een heel drop van 6 mm gemaakt voor een meer natuurlijke pas. Voor demping en energieteruggave wordt gebruik gemaakt van L-Foam (30% natuurlijke latex uit Brazilië). Ik merk dat de schoenen minder veren dan ik gewend ben en dat ik er best hard op moet werken. Enerzijds heeft dit extra zwoegen wel iets, maar anderzijds zie ik mezelf er geen rondje van 20 km op maken. Het zijn eerder fijne schoenen voor een wat kortere loopafstand.

Ondanks dat de demping van de Marlin dus ietwat tegenvalt, moet ik wel bekennen dat ik onder de indruk ben van de prestaties van VEJA. Dat je de bijzonder concurrerende markt van hardloopschoeisel betreedt met schoenen van onconventionele materialen als ricinusolie, rijstafval en soja en dan ook een aardig product weet neer te zetten. De Marlin is een vrij lichte (288 gram) en bijzonder stevige hardloopschoen. Ik ga ‘m voorlopig gebruiken voor wat minder intensieve routes.

Over VEJA

Sinds 2005 produceert VEJA sneakers op onconventionele wijze. Het Franse schoenenmerk is een van de pioniers in het verkleinen van de ecologische voetafdruk door middel van duurzame methoden. Naast het gebruik van ecologische materialen houdt het bedrijf ook bezig met sociale projecten en economische rechtvaardigheid. De schoenen worden geproduceerd in Brazilië (de Running Line wordt gemaakt in Fortaleza in het noordwesten en de Mainline in Rio Grande Do Sul in het zuiden van het land). VEJA vindt het belangrijk dat het personeel daar goede werk- en leefomstandigheden krijgt aangeboden.

VEJA sport running
VEJA Marlin
VEJA sport running
VEJA Marlin
VEJA sport running
VEJA Condor
VEJA sport running
VEJA Condor
VEJA sport running
VEJA Impala
VEJA sport running
VEJA Impala

VEJA sport running