Worden kerstpakketten te duur in 2022?

kerstpakket

Het is natuurlijk pas eind september, maar de leveranciers van kerstpakketten hebben het al ontzettend druk. De bestellingen voor kerstpakketten stromen namelijk al binnen, wat betekent dat de beslissingen voor jouw kerstpakket nu al genomen worden. In deze tijd van economische onzekerheid en personeelstekorten, staan de kerstpakkettenaanbieders natuurlijk net als veel andere bedrijven voor grote uitdagingen. Wij spraken de medewerkers van een aantal grote kerstpakkettenleveranciers over hoe zij omgaan met de huidige situatie.

Wat is er aan de hand?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat haast alles duurder is geworden. De gasprijzen zijn flink omhoog gegaan, waardoor zowel particulieren als bedrijven te maken hebben met torenhoge rekeningen. Ook energie en benzine zijn een stuk duurder geworden.

Maar hoe zit het dan met de gestegen prijzen van producten? Een tripje naar de supermarkt is nu ook een prijzige gelegenheid geworden. Dat komt door de kosten die bedrijven maken. Doordat gas en energie duurder zijn, is het produceren van artikelen ook duurder geworden. En de hoge benzineprijzen zorgen voor hoge vervoerskosten.

En dan komen daar ook nog eens de personeelstekorten bij. In haast alle sectoren hebben bedrijven te kampen met een pervasieve schaarste aan personeel. Hierdoor worden zowel producten als diensten vertraagd. Denk bijvoorbeeld aan de huisartsen die overbelast zijn, de NS treinen die door personeelstekorten niet kunnen rijden en de vertragingen in postbezorging door het personeelstekort in het transport.

Dure kerstpakketten?

Hoe zit het dan met de kerstpakketten? Het duurt immers nog wel even voordat de kerstborrels gehouden worden. Toch zijn kerstpakkettenaanbieders nu al bezig met de kerstpakketten. En werkgevers zijn al aan het bestellen. Wij vroegen aan de medewerkers van kerstpakkettenleveranciers wat we in 2022 kunnen verwachten van het kerstpakket.

Anouschka van Kerstpakketwebshop vertelt ons dat de huidige situatie zeker een impact zal hebben op het kerstpakket. “Wij betalen nu veel meer voor de artikelen die in het kerstpakket zitten. En ook het vervoer kost door de hoge benzineprijzen veel meer. De kerstpakketten worden daardoor dit jaar duurder dan vorig jaar. Voor veel bedrijven die zelf ook te maken hebben met hoge kosten, is dat even slikken.”

Ook Wolter van Kerstpakket Online vertelt ons dat zij nu al de gevolgen ervaren van de huidige situatie. “Ja, de kosten zijn inderdaad enorm gestegen. En door de personeelstekorten in het transport en bij de inpakcentrales, wordt het vechten om de kerstpakketten op tijd bij de klanten te krijgen.”

Hoe kun je toch een kerstpakket vinden voor je personeel?

Het is dit jaar dus misschien wat lastiger om een kerstpakket te vinden dat op tijd aankomt en past binnen het budget van je bedrijf. Maar het kerstpakket dan maar overslaan, is geen goed idee. Het overslaan van het kerstpakket leidt vaak tot onrust en ontevredenheid. Vooral in deze tijd van economische onzekerheid kan een kerstpakket rust en vertrouwen creëren op de werkvloer. En als je personeel door het personeelstekort harder heeft moeten werken of meer uren heeft moeten maken, wil je ze daar natuurlijk ook voor bedanken. Gelukkig geven de medewerkers die wij spraken een aantal handige tips voor werkgevers.

Kerstpakketten leveranciers adviseren hun klanten om dit jaar ruim op tijd de kerstpakketten te bestellen en om zich voor te bereiden op hogere prijzen. Door op tijd te bestellen, geef je de leveranciers meer tijd om de kerstpakketten samen te stellen, te laten inpakken en te versturen. Om de kerstpakketten voor de kerst te ontvangen, kun je je bestelling het beste voor oktober plaatsen. En als het kan, wil je het budget voor de kerstpakketten verhogen. Voor het budget dat je vorig jaar had, kun je nu immers veel minder krijgen.

Mia van Kerstpakketten Tip heeft ook nog een leuke tip voor bedrijven die dit jaar een klein budget hebben. Zij raadt werkgevers aan om een klein kerstgeschenk te supplementeren met een persoonlijk bedankje. “Werknemers vinden persoonlijke aandacht en waardering over het algemeen belangrijker dan een groot kerstpakket”, zegt Mia. “Voeg daarom een persoonlijke kerstkaart of zelfs een videoboodschap toe aan het kerstcadeau.”

 

Dus, als je op tijd bestelt, eventueel je budget verhoogt en een creatieve draai geeft aan het kerstgeschenk, kun je het personeel ook in 2022 bedanken met een mooie kerstviering.