Hoe goed is de Nike Epic React Flyknit?

Nike React

Fabrikanten van sportschoenen zijn steeds op zoek naar nog betere materialen. Bij hardlopen gaat het dan vooral om de zool. Nike heeft sinds kort zolen gemaakt van React. Wij mochten deze testen.

Een goede hardloopschoen is niet te hard en niet te zacht. De schoen moet ondersteuning bieden, maar niet te zwaar zijn. De Nike Epic React Flyknit lijkt aan al deze eisen te voldoen. Vol trots laat Nike weten dat deze schoen voor nog meer demping en teruggave van energie zorgt. Wij wilden wel eens weten hoe je dat in het echt ervaart.

Bij het uitpakken van de doos vallen direct een aantal zaken op aan deze hardloopschoen. Zo loopt de zool aan de achterkant nog een stuk door. Hierdoor heb je tijdens het rennen een groter oppervlak dat de grond raakt. Het materiaal waarvan de zool gemaakt is vraag erom om even in te knijpen. Het voelt minder zacht dan verwacht en heeft flink wat weerstand bij het indrukken.

Veters

De eerste keer aantrekken gaat wat stroef. Het bovenwerk van Flyknit zit strak om de voet, zodat veters eigenlijk niet nodig lijken. Toch laat ik ze zitten en leg er een knoop in. Ondanks dat de schoen elastisch om mijn voet zit, heb ik geen last druk. Ik heb behoorlijk brede voeten en bij sommige strakke of smalle schoenen begint mijn kleine teen direct tegen te sputteren. Dat is hier niet het geval.

Tijd om een eerste rondje te gaan rennen. Toen de postbode de schoenen kwam brengen, kwam ik net terug uit de sportschool, maar een rondje door de buurt moest nog wel lukken. De eerste bevindingen zijn heel positief. Normaal loop ik op de Lunarglide, adidas Ultra Boost of soms op de Vapormax van Nike, maar dit is echt een andere ervaring!

Nike React

Ik heb het gevoel dat de onderste laag van de zool stugger is dan bij andere hardloopschoenen en dat de middenzool veel minder meeveert. Desondanks voel ik een merkbaar verschil in de daadwerkelijke demping en de zo belangrijke teruggave van energie. Het voelt echt alsof je langer door kan rennen op deze schoenen en alsof het allemaal wat makkelijker gaat.

Inmiddels heb ik al flink wat kilometers gemaakt op de Nike Epic React Flyknit en ben ik nog steeds net zo tevreden als tijdens mijn eerste rondje. Ik gebruik de schoen zowel buiten (waar ik vooral op asfalt en stoeptegels ren) als op de loopband in de sportschool (handig om jezelf een minimumsnelheid af te dwingen). Vooral op de band merk ik echt het verschil tussen React en Lunarfoam.

Genoeg stevigheid

Met React heeft Nike echt iets bijzonders gemaakt. Ik vind het echt heel prettig lopen. De demping is echt heel erg fijn en de schoen zit lekker stevig om mijn voeten. Ondanks het vederlichte materiaal is er dus genoeg stevigheid. Ik hoef nu geen keuze meer te maken als ik schoenen wil pakken om op te gaan hardlopen. De Nike Epic React Flyknit is mijn eerste keus.

De Nike Epic React Flyknit is te koop via de betere sportwinkel en via Nike.com. Heel binnenkort verschijnen er uitvoeringen in mooie lentekleuren. Ook worden eerdaags de eerste andere modellen met React in de zool verwacht zoals de Nike Odyssey React.

Nike React