De bootschoen is de ideale schoen voor de zomer

bootschoenen in verschillende kleuren

Als er één schoen is die perfect past bij de zomer dan is het wel de bootschoen. De schoen heeft bij sommigen een stoffig imago, maar als je goed kunt combineren is de schoen juist hartstikke hip.

De bootschoen bestaat sinds sinds 1935 toen Paul Sperry de Top-Sider op de markt bracht, een model dat nu nog steeds een van de populairste bootschoenen is. Kenmerkend aan de bootschoen is de witte zool die inkepingen heeft in een zigzag-patroon. Dit is te vergelijken met het profiel van een autoband en moet zorgen voor grip.

Het gebrek aan grip was namelijk de reden dat Sperry zijn schoen heeft ontworpen. Het viel hem namelijk op dat zijn hond Prince zo goed kon rennen over ijs. Bij bestudering van het profiel van de kussentjes onder de poten van zijn hond probeerde hij dat na te bootsen. Paul Sperry maakte de schoen echter niet voor het rennen over ijs, maar voor het lopen over het natte dek van zijn zeiljacht.

Veters van een bootschoen

Kenmerkend voor de bootschoen zijn dus de witte zool met het unieke patroon, maar ook de veters aan de zijkant. Deze hebben (bij goede bootschoenen) een functie. Ze zijn namelijk verbonden met de veters en door deze aan te trekken zorg je voor meer grip van de schoen om je voet. Verder valt bij een bootschoen de dikke rand op de voorkant van de schoen op. Deze manier van de delen aan elkaar bevestigen keek Sperry af van de mocassin, een schoen van de oorspronkelijke inwoners van Amerika. Door deze stevige verbindingen is een bootschoen waterdicht, ook weer een eigenschap die goed van pas komt tijdens het zeilen.

Oorspronkelijk waren het dus vooral zeilers en andere zeelui die de bootschoen droegen, maar sinds de jaren 80 duikt de schoen opeens op in het modebeeld. De laatste jaren is de schoen daar sterker aanwezig dan ooit, ondanks het nog wat stoffige imago dat de schoen heeft omdat nerds en opa’s ze ook dragen.

Te kort

Een bootschoen is met heel veel outfits te combineren en kan zowel casual als heel stoer worden gedragen. Het mooist is als de broekspijp is te kort is. Of dat nu van zichzelf is op dat je de broek oprolt of omvouwt maakt niet uit, als er maar ruimte tussen de broek en de schoen zit.

Verder is het belangrijk dat je altijd sokken draagt in je bootschoen. Dat kunnen gewone sokken zijn (het liefst met een mooi dessin) of speciale sokjes waarbij het lijkt of je blote voeten in je schoenen hebt. Als je deze niet draagt gaan je voeten extra zweten, waardoor je schoenen gaan stinken en je allerlei aandoening aan je voeten kunt krijgen. Investeer wel in goede sokken die niet zichtbaar boven de schoen zijn, want dat is echt geen gezicht.

Sperry en Sebago

Naast de klassieke Top-Sider van Sperry is een ander klassiek model de Docksides van Sebago. Qua uiterlijk verschillen deze schoenen niet zo veel van elkaar, maar dat komt omdat beide merken zich aan de regels over hoe een bootschoen eruit zou moeten zien houden. Bootschoenen met dikke zolen moet je vermijden, wel kun je variëren met kleur.

Een klassieke bootschoen hoort bruin te zijn, maar donkerblauw zie je ook heel veel. De laatste jaren experimenteren merken juist met allerlei opvallende kleuren en prints zoals bijvoorbeeld de samenwerking tussen Sperry en fotograaf Grey Malin. Ook hoeft de schoen niet meer van leer te zijn, maar is canvas ook prima.

bootschoenen kun je perfect combineren met jeans

een bootschoen is mooi met of zonder sokken