We Be Naked presenteert You Must Be Art

Must Be Art

Dat vrouwen tegenwoordig soms betere frontman zijn dan mannen, is niets nieuws. Dat mannen af en toe graag in jurkjes optreden, daar zal de gemiddelde burger ook niet wakker van liggen.

Maar dat een band uit Amsterdam al het bovenstaande, een gastoptreden van Ellen ten Damme, een stripper en een on-Nederlandse dosis rock ’n roll weet te brengen op één avond; daar zal menig persoon zijn oren naar spitsen. We Be Naked is de naam van deze band en 28 oktober werd het uitkomen van hun debuutplaat You Must Be Art ingeluid met een waanzinnig optreden waar here Lou Reed trots op zou zijn. Mixed Grill sprak met de band vlak voor het concert.

Het eerste begin
In den beginne waren er muzikanten in verschillende bands, die in de loop van 2008 besloten de hoofden bij elkaar te steken en een band op te richten. Met als resultaat een band die los staat van alles wat er op de dag van vandaag op de markt wordt gebracht. We Be Naked is een band die teruggrijpt op de muziek van bands zoals Velvet Underground tot aan PJ Harvey, zolang het maar oprecht en rock ’n roll is. Naast een EP in 2009, werd ook het debuutalbum op genomen in studio’s in Amsterdam en Weesp, om een jaar later en wel op 1 november precies, uitgebracht te worden.

De groten van vroeger
Terwijl gitarist Bas zijn baard in verschillende modellen en fases aan het wegscheren is, vertelt zangeres Marloes over hun muzikale achtergronden en bands die hen veel hebben beinvloedt. Lou Reed komt op de eerste plaats, maar als ik vraag naar welke frontvrouwen ze veel heeft gekeken dan komt er ook een imponerende rij namen voorbij. Bands zoals the Pixies, Blondie en the Breeders maken deel uit van de inspiratiebron waar We Be Naked haar grote kracht uit put. De band wordt niet alleen geïnspireerd door andere muzikanten, ook kunstenaars en films, denk Andy Warhol en Turks Fruit, hebben hun stempel op de band gedrukt. Ondanks dat de bandleden verschillende muzikale achtergronden hebben (zo komt bassist Marcel uit Alamo Race Track en speelde gitarist Bas bij Pfaff), lijkt dit voor geen enkele complicatie te zorgen.

Marloes heeft naast We Be Naked nog een soloproject, I Love Lucy, maar, vertelt ze “na tien jaar ben ik er achter gekomen dat ik optreden in een band veel leuker vind dan in m’n eentje op het podium staan.”

Engeland
We Be Naked heeft, voordat de band begon op te treden in Nederland, meerdere malen in Engeland getourd en wat de leden vooral opviel is het grote verschil in animo voor bandjes, tussen Britten en Nederlanders. “In Engeland heerst er meer een bandjescultuur. Daar zaten kroegen en cafés zelfs op maandag of dinsdag vol met studenten en andere mensen, die allemaal naar bandjes kwamen kijken.” vertelt Marloes. Volgens Marcel is het in Nederland lastiger om als onbekende band vaste voeten aan de grond te krijgen. Als niemand je kent of als je geen grote hit hebt gescoord, dan doen mensen er weinig voor om je beter te leren kennen. Wat dat betreft is er, jammer genoeg, een groot verschil met de Britse buren.

Festivals
In Nederland heeft We Be Naked verschillende optredens gedaan op poppodia zoals Vera (Gronigen) en Paradiso (Amsterdam), maar het blijft een gecompliceerde zaak om meer mensen te bereiken. Dit jaar hebben ze op Dance Valley gestaan en ondanks dat het pijpenstelen regende en mensen toch wel echt op de dance acts zaten te wachten, geven ze aan wel vaker op te willen treden op grote festivals. “Lowlands op het hoofdpodium bijvoorbeeld” lacht Marloes.

You Must Be Art
Als jullie het mij vragen zou dat nog niet eens heel gek streven zijn gezien de kwaliteit die deze band weet neer te zetten. Tijdens hun cd-presentatie hebben ze overduidelijk laten merken dat de muren van de kleine zaal in Paradiso te klein waren voor hun geluid. You Must Be Art is een ijzersterk debuut wat zonder omwegen brengt waar We Be Naked voor staat: een rauw geluid, geen poespas en de allure van de groten van ‘toen’.

Na in oktober 2010 te hebben getekend bij Dying Giraffe Recordings (New Killer Stars, Starring Lisa) zal het uitkomen van You Must Be Art op 1 november volgen. Met nog een optreden op het Leids Film Festival en een instore concert in Concerto voor de boeg, doen ze meer dan hun best om de mensen kennis te laten maken met hun debuutplaat.

Show for all
De cd-presentatie in Paradiso was meer dan een succes. Een afgeladen zaal, een gitarist in glitterjurk en een onderlinge chemie waar je u tegen mag zeggen: dit is wat het publiek voor zijn kiezen kreeg. Naast de nummers van You Must Be Art werd Sonic Youth ook briljant gecoverd en kregen ze de zaal aan het walsen op een gegeven moment. Na nog een bijdrage van Ellen ten Damme op de viool en een spetterende afsluiter inclusief het optreden van een burlesque stripper, kan niemand die aanwezig was nog ontkennen dat deze band binnen nu en heel snel, wat flinke passen vooruit gaat zetten.

You Must Be Art kan op heel veel manieren beoordeeld worden, maar het commentaar van gitarist Bas, terwijl hij nog bezig was voor de spiegel,maakt alle toekomstige recensies overbodig. Drummer Guy: “Bas, wil jij nog wat kwijt over de nieuwe plaat?” “Nee” “Vind je ‘m goed?” “Ja.”

Dat je in zo weinig woorden zo veel gelijk kan hebben, dat is een hele kunst. We Be Naked en hun nieuwe plaat zijn goed, steengoed. Punt.

Onderstaande foto’s geven een kleine impressie van een indrukwekkend optreden. Jammer dat ze geen muziek kunnen laten horen: des te meer reden om deze band live te gaan bekijken.

Tekst en foto’s: Minja Sarovic

Must Be Art

Must Be Art

Must Be Art

Must Be Art

Must Be Art