Interview: Dry The River

dry the river

Bijna iedereen die in een band zit of muziek maakt droomt over doorbreken bij het grote publiek. Mixed Grill sprak met de Londense band Dry The River over dat magische moment waarin je bandje met vrienden opeens veranderd in ’the next big thing’. Of om met de woorden van zanger Peter Liddle te spreken: “Mijn vriendin belde pasgeleden op om te vertellen dat Two Door Cinema Club te gast was bij BBC Radio en dat ze vertelden dat hun favoriete band van dit moment Dry The River is”.

Dat was wel even wennen, maar het was niet de eerste keer dat zoiets gebeurde. In het verleden lieten ook al The Magic Numbers weten fan te zijn om de band vervolgens mee te nemen als voorprogramma. Ook de band Pulled Apart By Horses zou graag met Dry The River op tournee gaan. Na de opmerking dat die drie bands nogal verschillen van elkaar moeten Peter en Scott Miller (bas/zang) lachen: “Blijkbaar spreken we heel veel verschillende mensen aan met onze muziek. Dit komt waarschijnlijk omdat de muzieksmaak van de bandleden ook heel erg divers is. Dry The River is een soort kruispunt waar al die wegen op uitkomen. Sterker nog: waarschijnlijk is onze eigen band de enige band die we allemaal goed vinden.”

Diversiteit

Met het schrijven van nieuwe nummers is die diversiteit een enorm pluspunt volgens Peter: “Iedereen heeft aan het begin wel een mening, maar al snel komen we tot een muzikaal compromis waarin we ons allemaal kunnen vinden”. Dat dit niet tot saaie, middelmatige muziek hoeft te leiden bewijst de band met het handjevol nummers dat ze toe nu toe hebben uitgebracht of gespeeld (kijk eens op YouTube). Dry The River lijkt nog het meest op een kruising van Jeff Buckley en Fleet Foxes met af en toe heavy uitbarstingen die zijn beïnvloed door At The Drive-In en Refused daar doorheen. Tot op heden heeft de band alleen maar een EP met drie nummers uitgebracht, maar daar komt snel verandering in want de nieuwe single ‘New Ceremony’ komt binnenkort uit.

De single zal tevens de aftrap zijn van een serieuze poging om de wereld te veroveren. Allereerst gaat de band naar SXSW om daarna te beginnen met de opnamen van een album die nog dit jaar moet verschijnen. In de zomer wil Dry The River zo veel mogelijk festivals aandoen. “We hebben vorig jaar al gespeeld op Glastonbury. Dat is heel goed bevallen. We kregen veel positieve reacties. Hopelijk kunnen we dat ook voor elkaar krijgen op festivals op het Europese vasteland. We gaan in ieder geval flink aan de slag het komende jaar”.

In de tussentijd moet Dry The River ook nog op zoek naar een platenmaatschappij voor het album. Voor de single zijn wat deals gemaakt met kleine labels, maar wie het album gaat uitbrengen is nog niet bekend. Wel zijn er enkele grote maatschappijen momenteel bezig om de band “het hof te maken”. Voor Peter is dit best beangstigend: “als je een deal tekent, zeker bij een major, zit je zo een paar jaar aan elkaar vast. Het is alsof je een contract tekent bij een bedrijf om ergens voor vijf jaar in dienst te gaan. Dit terwijl ik nog nooit zolang een baan heb volgehouden. Aan de andere kant zorgt een goede deal er wel voor dat we de komende tijd heel veel spannende dingen mee gaan maken. Op een slechte deal die alleen maar shit oplevert zitten we niet te wachten”. Volgens Scott kan de band daarom maar het best de knoop zo snel mogelijk doorhakken. We gaan in 2011 dus nog een hoop horen van Dry The River.

De single New Ceremony verschijnt deze week op 7″ en als download.