Achter de schermen bij het Festspielhaus in Bregenz

Het nieuwe podium van de Festspiele

De afgelopen tijd kon je op Mixed Grill lezen over ons uitstapje naar het Oostenrijkse Bregenz. We schreven over de stad en omgeving en over de prachtige musea van Bregenz. Als laatste willen we vertellen over het Festspielhaus en de bijzondere dingen die daar te doen zijn.

Het Festspielhaus is een enorm complex met verschillende soorten zalen waar alle vormen van entertainment zijn te vinden. De belangrijkste podia zijn de Grote Zaal met een capaciteit van 1656 zitplaatsen en de Werkstattbühne met 3700 staanplaatsen en de Seebühne. Die laatste is een klein openluchtstadion met 6,769 stoelen. Als je dat vergelijkt met het inwoneraantal van 28.000 kun je je voorstellen dat dit enorm groot is voor zo’n klein stadje. Wij zeiden het al eerder, maar zeggen het nu nogmaals: Bregenz heeft ondanks zijn omvang een enorm groot cultureel aanbod.

Festspielhaus bregenz

Het Festspielhaus ligt op een prachtige locatie aan de Bodensee. Als je aan komt wandelen bij het complex, dat in een park aan het meer ligt, valt meteen de enorme Seebühne op. Op het moment dat ik Bregenz bezocht waren ze daar volop bezig met de voorbereidingen voor de Bregenzer Festspiele (waarover later meer). In het restaurant Buehnedrei dat bij het Festspielhaus hoort heb ik een afspraak met het hoofd techniek en de directeur van het dansfestival Bregenzer Frühling wat een van de twee belangrijkste festivals in Bregenz is.

Dansfestival

Bregenzer Frühling draait om dans. Zowel modern als klassiek komen aan bod. Ieder jaar van maart tot mei kun je de allerbeste dansgezelschappen ter wereld bewonderen in de hypermoderne Grote Zaal. Ik zag Karas, de slotvoorstelling van de Frühling van 2013. Een avantgarde voorstelling van de Japanner Saburo Teshigawara. Geen makkelijke kost, maar de zaal was helemaal uitverkocht. Teshigawara staat bekend om zijn onconventionele bewegingen. Ook de muziek van György Ligeti lag behoorlijk zwaar op de maag. Desondanks was de voorstelling Karas erg indrukwekkend om naar te kijken. En het zegt iets over het festival dat zo ‘moeilijke’ voorstelling ook volle zalen trekt. Overigens zijn er in het programma ook genoeg makkelijker verteerbare voorstellingen. Directeur Thomas Schiretz vertelde me dat hij voor de editie van 2014 graag het Nederlands Dans Theater zou willen hebben.

de grote zaal

Na de lunch kreeg ik een rondleiding en een kijkje achter de schermen in het gebouw waarin ik van alles kwam te weten over de multifunctionele zalen en de ingenieuze indeling van het Festspielhaus. Grote blikvanger was het podium in aanbouw voor de Bregenzer Festspiele. In het water van de Bodensee ligt tijdens dit festival een enorm drijvend podium waar vanaf de hele zomer lang een beroemde opera zal worden uitgevoerd. Dit jaar (en volgend jaar) is het de beurt aan Die Zauberflöte van Mozart. Het podium was nog niet helemaal af, maar al wel zichtbaar waren drie draken en een enorme schildpad. Alle onderdelen van het podium kunnen bewegen, dus spektakel is gegarandeerd.

podium bouwen
Men was nog druk bezig met het podium voor Die Zauberflöte

Als je de Bond-film Quantum of Solace hebt gezien, dan kun je je vast wel de scene herinneren waarin James Bond alle verdachte heren gaat afluisteren. Dat is opgenomen tijdens de Festspiele. Het opvallende podium was ook daadwerkelijk in gebruik. Om aan te geven hoe opvallend de podia de afgelopen jaren waren hebben we onderaan dit bericht een er een aantal voor je op een rij gezet.

Na het schrijven van drie artikelen over Bregenz blijf ik bij de conclusie die ik al eerder trok: Bregenz is een ideale bestemming voor een lang weekend of weekje weg. De stad bruist van de kunst en cultuur, maar heeft ook een mooi oud centrum met winkels en veel horeca en in de omgeving is ook hele veel te zien en doen. Voor een echt bijzondere reis moet je proberen je reis te koppelen aan een bezoek aan de Bregenzer Frühling of de Bregenzer Festspiele. Ik ga in ieder geval zeker nog vaker naar deze Oostenrijkse stad.

bregenzer festspiele

bregenzer festspiele

bregenzer festspiele

bregenzer festspiele