Een culturele stedentrip naar Bregenz

voor het KUB

Een paar weken geleden kwam hier op de redactie een uitnodiging binnen: of iemand zin had om een bezoek te brengen aan het Oostenrijkse Bregenz aan de Bodensee. Deze reis zou dan in het teken staan van moderne kunst, dans en muziek.

De naam Bregenz deed wel vaag een belletje rinkelen, maar pas na wat speuren op het internet kwam ik erachter dat dit stadje met 28.000 inwoners in het uiterste westen van Oostenrijk lag, aan een behoorlijk groot meer en dat er inderdaad veel te doen is op het gebied van kunst en cultuur. Dat laatste was doorslaggevend om ja te zeggen tegen het aanbod.

In de film Quantum of Solace vliegt James Bond van Bolivia rechtstreeks naar het vliegveld van Bregenz. In het echt blijkt dat vliegveld niet te bestaan, dus vloog ik naar Zürich vanwaar het iets meer dan een uur rijden is naar Bregenz. Zodra de auto de omgeving van het vliegveld verlaat komen de bergen in zicht. Via een snelweg door een prachtig Alpenlandschap arriveer ik in het Oostenrijkse dorpje Hard, dat tegen Bregenz aanligt. In Hard staat het prachtige hotel waar de ik komende dagen zal verblijven.

gemaakt van messing

Hotel am See in Hard is een modern en zeer luxe 4-sterrenhotel op een steenworp afstand van de Bodensee. Vanuit mijn hotelkamer zie ik een typisch bergbeekje stromen naar het enorme meer. Dat meer moet natuurlijk bezocht worden. Na een korte wandeling sta ik oog in oog met de Bodensee, een kalm maar indrukwekkend groot meer. Een van de grootste van Europa.

Hard, Oostenrijk

Die avond ga ik eten in een restaurant dat met gemak spectaculair genoemd kan worden. In het stadje Dornbirn, een paar kilometer landinwaarts kun je met een kabelbaan omhoog naar een prachtig glazen restaurant op 976 meter hoogte. vanuit het restaurant is het uitzicht overweldigend mooi. Ik zie de Bodensee, het Rheintal en de besneeuwde bergtoppen van de Alpen. Het eten is ook goed. Ik eet de lokale specialiteit Käsespätzle en drink een schnapps uit de regio, maar geniet vooral van het uitzicht. Bij een bezoek aan Bregenz of de provincie Vorarlberg, dan moet je dit restaurant echt bezoeken.

glazen restaurant

karren

De volgende dag is het tijd om Bregenz te bezoeken. Ondanks het bescheiden inwonersaantal is het toch de hoofdstad van de provincie Vorarlberg en is er enorm veel te doen en te zien. Er is natuurlijk de Bodensee waar je heerlijk langs kunt wandelen. Tussen stad en meer ligt een park met statige bomen, heel veel bloemen en verscholen terrasjes. En er is een historische binnenstad. Of eigenlijk twee. Want Bregenz heeft een boven- en een benedenstad. De bovenstad is stil en vol met oude, statige gebouwen. De benedenstad bruist en heeft winkels en horeca. En twee prachtige musea. De stad leent zich dus uitstekend voor een verkenning per voet.

Aan de onlangs autovrij gemaakt Kornmarkt staan twee opvallende gebouwen. Een is het Kunsthaus Bregenz of KUB en bestaat uit een grote glazen kubus, de andere is het vorarlberg museum. Bij die laatste is er moderne nieuwbouw over het bestaande oude museum geplaatst. Een verslag van een bezoek aan die musea kun je lezen in een ander artikel. Er was daar namelijk zo veel te zien en er valt zo veel over te vertellen dat ik daar een apart artikel over ga schrijven. Wat ik al wel kan vertellen is dat de (wisselende) collecties van het KUB zich kunnen meten met de grote musea van moderne kunst. Onlangs waren er bijvoorbeeld werken van Andy Warhol en Ai Weiwei te zien. Toen ik het museum bezocht was de kunst van Wade Guyton en Kelley Walker.

Traditie en vernieuwing

Tussen het bezoek aan de twee musea, ga ik lunchen in het restaurant van het Festspielhaus, een enorm complex van zalen en podia. Tijdens die lunch praat ik met Thomas Schiretz. Hij is directeur van het dansfestival Bregenzer Frühling. Hij weet mij alles te vertellen over het bijzondere (culturele) klimaat in Bregenz en omgeving. Vorarlberg is een economisch zeer sterke regio. Dat komt volgens Thomas omdat de mensen er hard werken, innovatief en ondernemend zijn en vanwege de perfecte mix van traditie en vernieuwing.

Die combinatie kom je echt overal tegen in de regio. In de architectuur, het eten en het culturele aanbod. Het festival van Thomas biedt plaats aan zowel gevestigde namen als de avant-garde. Als voorbeeld daarvan schuift de Japanse choreograaf Saburo Teshigawara ook aan tafel. Hij zal die avond een voorstelling geven in het Festspielhaus. Ondanks dat zijn werk behoorlijk zwaar te doorgronden is en Bregenz maar 28.000 inwoners heeft, is de zaal met 1600 stoelen uitverkocht. Dat zegt wel iets over de liefde voor cultuur in de regio. Een verslag van de voorstelling van Saburo Teshigawara, een rondleiding door het Festspielhaus en een bezoek aan het indrukwekkende podium van de Bregenzer Festspiele kun je ook later in een apart artikel lezen.

melkbar

Na de ontmoeting met Thomas en Saburo ga ik naar het tweede museum en duik daarna de stad in voor een drankje en wat souvenirs voor thuis, maar de vele indrukken kan ik nog het best verwerken in het rustige dorpje Hard. Terwijl mijn reisgenoot (Anna van NSMBL) zich ontspant in de spa van Hotel am See, maak ik een wandeling door Hard en maak foto’s van de typische huizen. Overal in de streek zie je dit soort huizen, maar ook moderne architectuur is veel te zien. Denk maar bijvoorbeeld aan het Hotel am See met zijn bekleding van messing.

vakwerkhuis

met rode luiken

’s Avonds keer ik nog 1 keer terug naar Bregenz. Eerst in diner in een traditioneel restaurant aan de Kornmarkt (met als toetje heerlijke kaiserschmarrn), daarna de dansvoorstelling in het Festspielhaus. De volgende dag is het alweer tijd om naar huis te gaan. Jammer, want ik had nog veel meer willen zien van Bregenz en omgeving. Zo heb ik niet op het meer gevaren of de kabelbaan genomen naar de top van de Pfänder. Kortom ik moet zeker terug naar Bregenz en dan heb ik nog niet eens over de omgeving van deze stad. Vorarlberg is een provincie waar heel veel te doen is. Je kunt er wandelen of fietsen in de bergen, proeven van de beste bergkazen of genieten in een luxe spa met lokale cosmeticaproducten op basis van alpenmelk.

Mocht je binnenkort een paar dagen eruit willen en op zoek zijn naar even iets heel anders dan Parijs, Londen of Barcelona. Kies dan eens voor Bregenz. Je hebt er meer dan genoeg voor een paar dagen kunst, cultuur, theater, muziek, goed eten, architectuur en prachtige natuur.

Wil je meer informatie (bijvoorbeeld over accommodaties) kijk dan op de website van Bodensee-Vorarlberg. Zij kunnen je helpen met het samenstellen reis op maat