Een nieuwe kijk op fotografie door Albarrán Cabrera

Albarrán Cabrera
#742

Voor de tweede keer toont IBASHO in Antwerpen kunst van het fotografenduo Albarrán Cabrera. Het werk van de twee Spaanse fotografen kenmerkt zich door een andere blik op de processen rondom fotografie.

De expositie heeft als titel Photographic Syntax gekregen en dat is een verwijzing naar het gelijknamige boek dat Albarrán Cabrera uitbracht met the(M) éditions & IBASHO. In het boek staat de betekenis van fotografie voor Albarrán Cabrera centraal en vertellen ze hoe het is gelukt om hun fotografische syntaxis uit te breiden.

Albarrán Cabrera: “De mogelijkheid om een instrument te hebben waarmee we de werkelijkheid kunnen onderzoeken, is wat ons naar het fotografische medium trok. Aanvankelijk fotografeerden we met de simpele bedoeling om vast te leggen wat we zagen. Maar al snel verschoof onze interesse van het vastleggen van de oppervlakkige verschijning van de werkelijkheid naar het onderzoeken van haar “onderliggende structuur”. Fotografie is zo het perfecte filosofische instrument geworden om de wereld te begrijpen en onze beelden zijn het bijproduct van dat onderzoek, de notitieboeken van ons onderzoek. ​Soms is de beschikbare afdruktechnologie niet geavanceerd genoeg om je visie te realiseren… We realiseerden ons dat als we de betekenis van ons werk wilden uitbreiden, we ook de regels, principes en processen moesten uitbreiden die deze betekenis mogelijk maken.”

Fotografie is bij Albarrán Cabrera dus veel meer dan het zoeken naar beelden en deze vastleggen met een camera. Er is volop ruimte voor experiment Zo gebruiken ze materialen als platinum, palladium, cyanotypie of gelatine silver en ontwikkelen ze nieuwe technieken, zoals het monteren van Japans gampi-papier met pigmenten bovenop bladgoud. Voor veel toeschouwers zijn dit soort omschrijvingen wellicht wat abstract, maar het eindresultaat is natuurlijk wat telt. Dat zijn beelden die verder gaan dan reguliere fotografie. Albarrán Cabrera ziet hun werk dan ook eerder als fysieke objecten dan als foto’s.

In de tentoonstelling zie je werk uit een tijdspanne van 10 jaar. Hierdoor kan je ook heel mooi de ontwikkeling in het werk van het duo verkennen. Zo zijn er meer herkenbare beelden die zijn gemaakt tijdens een van de vele reizen naar Japan, maar is er ook werk dat veel abstracter van aard is.

Over Albarrán Cabrera

Angel Albarrán (Barcelona, 1969) en Anna Cabrera (Sevilla, 1969) werken sinds 1996 samen als kunstfotografen. Beïnvloed door zowel westerse als oosterse denkers en kunstenaars, bevragen hun foto’s onze veronderstellingen over tijd, plaats en identiteit om een nieuw begrip van de eigen ervaring en waarneming te stimuleren. Hun foto’s zijn tentoongesteld in heel Europa, de Verenigde Staten en Japan en bevinden zich in privécollecties van onder andere Hermès, de Goetz Collection, Banco de Santander, de Duitse Bondsdag en De Nederlandsche Bank. De kunstenaars zijn gevestigd in Barcelona, Spanje.

Albarrán Cabrera
​‘Photographic Syntax’ ​
​27 januari – 10 maart 2024
​IBASHO Gallery
​Tolstraat 67, 2000 Antwerpen

Opening: zaterdag 27 januari van 14u tot 16u

Albarrán Cabrera
#740
Albarrán Cabrera
#755
Albarrán Cabrera
#60281
Albarrán Cabrera
#60501
Albarrán Cabrera
Nyx_#60006
Albarrán Cabrera
Polarized_#55448
Albarrán Cabrera
TI_#34100
Albarrán Cabrera
#258

Alle foto’s © Albarrán Cabrera, met medewerking van IBASHO Gallery.