Dit zijn de voor- en nadelen van een kunstgebit

vrouw bijt in sinaasappel

Een tandarts kan jouw gebit op een groot aantal manieren aanpakken. In eerste instantie door ervoor te zorgen dat gaatjes weer opgevuld zijn. Soms is het echter niet meer mogelijk om kleine reparaties uit te voeren. Jouw tanden vallen eruit of moeten er zelfs uitgetrokken worden. In dit geval kan je ervoor kiezen om een kunstgebit of implantaten te nemen. Voordat je deze keuze maakt, is het wel aan te raden om te weten te komen wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Want zijn ze wel echt zo fijn als je in eerste instantie had gedacht?

Een mooiere glimlach

Een van de grootste voordelen van een kunstgebit is het verkrijgen van een mooie glimlach. Vanaf het moment dat je dit gebit erin hebt zitten, hoef je je hand niet meer voor jouw mond te houden tijdens het lachen. Jouw zelfvertrouwen krijgt hierdoor ook gelijk een flinke boost. Je kan weer lachen, praten en foto’s maken, zonder dat je je bewust bent van hoe je eruitziet. Daarnaast heb je ook geen pijn meer in jouw mond, wat ook weer grote voordelen met zich meebrengt. Door die pijnlijke of versleten tanden te vervangen, kun je vaarwel zeggen tegen die constante ongemakken en je concentreren op het goede in het leven.

Makkelijker eten en praten

Om nog maar niet te spreken over de voordelen die je krijgt tijdens het eten. Kunstgebitten maken het leven makkelijker als het om eten gaat. Geen pijnlijke kauwmomenten meer of het vermijden van je favoriete gerechten omdat je bang bent dat je tanden het niet aankunnen. Met een kunstgebit kun je weer genieten van knapperige appels, sappige steaks en dat knapperige stukje pizza zonder een enkele zorg. En jouw spraak verbetert ook nog eens aanzienlijk! Die ene baan waar je veel bij moet praten kan je nu gewoon aannemen.

Wennen aan jouw kunstgebit

Ondanks de voordelen zijn er aan een kunstgebit of implantaten in Eindhoven ook een aantal nadelen aan te vinden. In eerste instantie moet je je erg aanpassen tijdens het dragen. Zo voelen ze bijvoorbeeld een beetje vreemd aan in jouw mond en moet je nog wennen aan het praten en kauwen. Na verloop van tijd zal dit echter helemaal wegtrekken en geniet je weer van alles wat je er wel mee kan doen. En je moet uiteraard wel het onderhoud goed uit blijven voeren om van de voordelen te genieten. Je moet ze regelmatig schoonmaken en ’s nachts uitdoen om je tandvlees rust te gunnen. Zo houd je jouw kunstgebit in topvorm.

Een niet-exacte pasvorm

Als laatste moet je rekening houden met een niet-exacte pasvorm. Hoewel kunstgebitten worden aangepast aan de vorm van je mond, kan het zijn dat ze niet precies passen zoals je natuurlijke tanden dat deden. Dit kan soms leiden tot wat ongemak, irritatie of zelfs wrijving. Deze problemen kunnen wel opgelost worden, dus laat je hier ook niet door ontmoedigen. Jij kan alleen nog maar genieten van voordelen als je vol blijft houden.