Alex Roeka zingt In Dit Sterrendal eenmalig live

Alex Roeka in Paradiso

Op het meest recente album van Alex Roeka staat een nummer dat ruim 50 minuten duurt: In Dit Sterrendal. In Paradiso Noord was er een eenmalige live-uitvoering van dit lied.

Vaak bestaan extreem lange liedjes uit heel veel gitaarsolo’s, uitgesponnen intro’s en orkestrale stukken. Bij In Dit Sterrendal is dit niet het geval. In maar liefst 37 coupletten zingt Alex Roeka over zijn veelbewogen leven. Dat maakt het des te interessanter om dit live te mogen horen. Voor de uitvoering van In Dit Sterrendal had Roeka zijn band uitgebreid met een gitarist en toetsenist. Zij zorgden voor het spaarzame arrangement dat de unieke voordracht ondersteunde. Geconcentreerd zat Roeka op een stoel met een stapel A4-tjes op schoot. Het is immer niet makkelijk om 37 coupletten perfect uit je hoofd te leren en ze in de goede volgorde te zetten.

Ibiza

Al snel zat de goed gevulde zaal aan de lippen van de 77-jarige zanger gekluisterd. Het verhaal dat hij bracht was immers erg interessant. Van de jonge jaren in een internaat tot avonturen in Ibiza, drugssmokkel, het wilde nachtleven en de liefde. Wie de documentaire Engel en Beest over Roeka heeft gezien zal veel in de tekst herkennen. Zo bleef het lied de volle 50 minuten meer dan boeiend. Het was ook mooi om te zien hoe geconcentreerd de band speelde en hoe ze heel subtiel af en toe accenten aanbrachten.

Putin

Toen Roeka klaar was met In Dit Sterrendal volgde een korte pauze, waarna hij nog een zevental nummers speelde. Dit keer staand met de gitaar om en de band teruggebracht tot twee muzikanten. Waaronder Jeroen Kleijn (Daryll-Ann, Johan) op drums. Vol passie en vuur zong Roeka over het nachtleven, de liefde, zijn moeder en over Vladimir Putin. Bij die laatste begeleidde Roeka zichzelf op gitaar én mondharmonica, als een Nederlandse Bob Dylan. Net als Dylan is Alex Roeka op respectabele leeftijd nog steeds muzikaal en tekstueel interessant. Een muzikant om te koesteren. Alex Roeka is in onze ogen een van de meest ondergewaardeerde zangers in ons land.

Setlist

In Dit Sterrendal

pauze

Vuur en IJs
Mijn Laatste Tocht
De Straat Van Genade
Als De Afgrond Opengaat
Moeder
De Modder Van Mijn Graf

Alex Roeka in Paradiso