Appartementen met bewegende muren in Beiroet

Modulofts

Modulofts is de naam van een opvallend appartementencomplex in de Libanese hoofdstad Beiroet. De inwoners van het gebouw kunnen de inrichting van hun huis aanpassen door met muren te schuiven.

Omdat ruimte in een appartement beperkt is, kunnen de metalen muren naar buiten worden geschoven. Ze steken dan uit aan de buitenkant van het betonnen gebouw. Het idee en de uitvoering is afkomstig van Fouad Samara Architects. Zij lieten zich inspireren door zowel de lofts in New York als de klassieke architectuur van Libanon.

Brutalisme

Het gebouw oogt zodoende modern, maar vloekt niet met de omgeving. Het vele beton doet denken aan het brutalisme, maar de grote ramen en de metalen panelen geven het een vriendelijke uitstraling. Volgens architect Fouad Samara is het belangrijk dat moderne huizen vooral fijn en praktisch zijn om in te wonen.

Dat zie je aan de binnenkant waarin elk appartement bestaat uit twee verdiepingen. Door de schuivende muren kan iedere woning snel en simpel worden aangepast aan de wensen van de bewoners.

Modulofts

Modulofts

Modulofts

Modulofts

Modulofts

Foto’s © Nadar Moussally