broeder Dieleman laat nieuw werk horen

broeder dieleman in Gouda

Acoustifest is de naam van een serie kleinschalige evenementen waarin muzikanten in een intieme setting hun liedjes delen. Tijdens de kolkende voetbalwedstrijd Brazilië-België was het in een oud kerkgebouw aan een stille straat in Gouda tijd voor de muziek van broeder Dieleman.

Tonnie Dieleman was in een zeer opgewekte bui en nam tussen de liedjes door de tijd om te vertellen over zijn muziek en de totstandkoming van het dubbelalbum Komma. De grote inspiratiebron voor Komma waren de wandelingen die hij de laatste twee jaar maakte langs de kreken van Zeeuws-Vlaanderen.

Perfect moment

De mooiste momenten beleefde hij als alle onderdelen van de natuur (het water, de wolken, de bomen, de dieren) op een kort moment perfect samenvielen. Bijvoorbeeld als de zon door de wolken brak en een mooi stukje natuur in het licht zette. Iets was broeder Dieleman ook probeert met zijn muziek.

In de basis laten zijn liedjes zich het best omschrijven als Zeeuws-Vlaamse traditionals. Liedjes over markante figuren, het geloof of de natuur. Het grote verschil is dat de liedjes van Tonnie Dieleman splinternieuw zijn in vergelijking tot de generatie oude volksliedjes die bijvoorbeeld Alan Lomax verzamelde.

Banjo

broeder Dieleman speelde de muziek onversterkt met alleen zijn banjo als begeleiding. Later voegde zangeres Saint Helena Dove zich erbij met tweede stem. Ook droeg hij liedjes en gedichten voor zonder begeleiding. De nieuwe liedjes hadden weer de bekende thema’s. De markante priester Omer Gielliet kwam weer aan bod in een nieuw liedje evenals een oude vrouw die men beschuldigde van hekserij en de heilige Christoffel. Ook liet broeder Dieleman een lied horen dat hij opnam met Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal.

Oude klassiekers krijgen we ook te horen. Denk aan het prachtige Aalscholvers en Gloria. Daarna was het tijd om het publiek erbij te betrekken. Na enige uitleg vormden de toeschouwers in het oude kerkgebouw een koor dat hielp om Zilverspa en O.l.v. van de polder nog mooier te maken. Ondanks het missen van het voetbal werd het in Gouda ook een gedenkwaardige avond. broeder Dieleman is een zeer uniek talent binnen de Nederlands(talig)e muziek.