José Maria Capricorne in Stedelijk Museum Breda

Moederboom

José Maria Capricorne
Moederboom. Alle afbeeldingen: Studio Tromp/Stedelijk Museum Breda

José Maria Capricorne (1932) is de oudst levende kunstenaar van Curaçao. Tussen 1974 en 1993 werkte hij afwisselend op het eiland en in Breda. Het ligt daarom voor de hand dat in Stedelijk Museum Breda nu een overzicht van zijn werk te zien is.

In de tentoonstelling Moederboom zijn schilderijen, sculpturen en tekeningen van José Maria Capricorne te bewonderen. We zien kleurrijke personages in fantasievolle werelden. Je zou het werk van Capricorne daarom kunnen omschrijven als het Caribisch antwoord op de Cobra-stroming. Achter de vrolijke en zorgeloze beelden zit vaak een complex verhaal.

Met die verhalen verwijst José Maria Capricorne naar persoonlijke onderwerpen als koloniale verleden van zijn geboorteland, zijn eigen levensverhaal en de verhoudingen tussen mens en natuur. In Moederboom zijn zo’n 80 werken van Capricorne te zien met verschillende thema’s als ‘Toneel van het leven’, ‘Metamorfosen, magie & rituelen’ en ‘Bronnen van leven’.

Over de kunstenaar

José Maria Capricorne, geboren op Curaçao, startte zijn kunstcarrière als decoratie- en porseleinschilder. Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Grafische School werkte hij als reclameontwerper en kunstenaar. In 1968 richtte hij samen met archeoloog Eddy Ayubi de eerste kunstacademie op Curaçao op, waarvan hij later directeur werd.

Gedurende de jaren bleef Capricorne actief als kunstenaar, en zelfs nu, in zijn negentiger jaren, blijft hij zich richten op de verbeelding van de Caribische levenskracht en het bevorderen van de empowerment van het Caribische deel van het Koninkrijk. Capricorne heeft diverse prijzen ontvangen voor zijn werk en heeft zich ingezet voor kunstprojecten met mensen met beperkingen en mensen in detentie.

Moederboom is te zien tot en met 19 mei 2024. Voor de liefhebbers is het mogelijk om in de winkel van het museum verschillende sculpturen en drie kunstwerken van Capricorne te kopen. Ook zijn er diverse publicaties, ansichtkaarten, etsen en zeefdrukken van José Maria Capricorne te koop.

José Maria Capricorne
Het Vertrek
José Maria Capricorne
Bida na kolข 3
José Maria Capricorne
Metamorfosis
José Maria Capricorne
Klein Landschap
José Maria Capricorne
Kinderspelen
José Maria Capricorne
Bida na kolข 2