Wat komt er kijken bij het bouwen van een eigen huis?

Bouw zelf je huis

Steeds vaker zetten gemeenten kavels te koop waarop mensen hun eigen droomhuis kunnen laten bouwen. In de eerste plaats is dit natuurlijk prachtig, maar er komt ook veel werk bij kijken. Waar moet je allemaal op letten?

De eerste keuze die je moet maken is die over het ontwerp. Je kunt een architect benaderen voor een spectaculair ontwerp op maat of je kunt kiezen voor een voorbeeldhuis uit de catalogi van bouwbedrijven. Ook hier is vaak wel wat maatwerk mogelijk. Belangrijke factoren waarbij je rekening moet houden zijn natuurlijk budget en de lokale regels. Vaak stelt de verkopende gemeente of grondeigenaar allerlei voorwaarden over bijvoorbeeld de hoogte of de kleuren.

Duurzaam

Iets wat ook belangrijk is om op te letten is of er lokaal of landelijk subsidies mogelijk zijn voor het bouwen van een duurzaam huis. Dit kan dubbel voordeel opleveren, omdat je ten eerste een bijdrage voor de bouwkosten ontvangt en later waarschijnlijk ook nog eens kunt besparen op gas, water en licht. En natuurlijk is een duurzaam huis ook beter voor het milieu. Een win-win-situatie dus.

Als het huis eenmaal staat, dan ben je er nog niet. Als je zelf een huis bouwt, moet je dus alle zaken die daar bij komen kijken ook zelf regelen. Denk hierbij aan zaken als gas, water, licht aansluiten, maar ook aan de inrichting. Een opgeleverd huis is helemaal kaal en je zult dus de muren, vloeren en zelfs de plafonds nog zelf moeten aankleden. Het voordeel is natuurlijk wel dat je dit helemaal zelf naar eigen smaak kunt doen. Net als het inrichten van de badkamer en de keuken.

Tuin

Buiten het huis moet je natuurlijk ook aan de slag. Bij het inrichten van je kavel heb je waarschijnlijk al nagedacht over de tuin, maar die plannen moeten natuurlijk wel gerealiseerd worden. Daarbij komt meer kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Bijvoorbeeld: hoe sluit de tuin aan op je huis? Heb je een schuur nodig? Wil je een hek of haag om je tuin? En wil je je auto op eigen terrein parkeren of is er aan de straat altijd plek?

Is dit alles geregeld en gerealiseerd dan zul je uiteindelijk voor alle moeite beloond worden met je eigen paleis. Een huis dat helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet. Hoe heerlijk is dat?

bouw je eigen huis