Braille Neue is een inclusief lettertype

inclusief lettertype

Inclusiviteit staat momenteel terecht hoog op de maatschappelijke agenda. We willen graag dat iedereen volop mee kan doen aan het dagelijks leven. Speciaal hiervoor heeft ontwerper Kosuke Takahashi een vernieuwend lettertype bedacht.

Zijn Braille Neue combineert op slimme wijze braille met een regulier lettertype. Hierdoor zijn de woorden en teksten die met Braille Neue worden geschreven voor een groot deel van de mensen te begrijpen. Het is niet meer nodig om twee keer hetzelfde te schrijven of om braille achterwege te laten.

Creatieve oplossing

Het lettertype van Kosuke Takahashi bevat letters en cijfers waarin de stippen van het braille zijn verwerkt. De kunst hierbij is om een font te creëren die voor iedereen goed leesbaar is. Soms zijn de stippen heel makkelijk te integreren in een letter, maar in een aantal gevallen moest de ontwerper met een creatieve oplossing komen.

Heel knap is dat alle letters en getallen van Braille Neue een consistent geheel vormen. Kosuke Takahashi scoort dus niet alleen punten op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid, maar ook qua design. Wat allemaal nog knapper is, is dat hij zowel Latijnse letters als Japanse karakters heeft ontworpen. Kosuke Takahashi ontwierp Braille Neue speciaal voor de Olympische en Paralympsiche Spelen van 2020 in Tokio. Hopelijk gaan we het daarna nog op andere plaatsen terugzien.

inclusief lettertype

inclusief lettertype

inclusief lettertype

inclusief lettertype