LEGO werkt aan instructies in braille en audio

Inclusieve instructies voor LEGO

Een paar maanden nadat LEGO blokken op de markt bracht die voorzien waren van braille zet de speelgoedfabrikant een volgende stap om hun producten nog inclusiever te maken. Met bouwinstructies in audio of braille kunnen ook kinderen met een visuele beperking bouwsets in elkaar gaan zetten.

Drijvende kracht achter deze nieuwe stap is de 22-jarige blinde ondernemer Matthew Shifri. Samen met zijn vriendin Lilya maakt hij al sinds zijn 13de instructies waarmee blinde kinderen een set in elkaar kunnen zetten. Op een gegeven moment kwam er zelfs een website waarop de twee hun instructies deelden. Wereldwijd kwamen daar zeer lovende reacties op. Hierdoor besloot Matthew contact te zoeken met LEGO.

Zij vonden het een geweldig idee en brachten hem in contact met The LEGO Foundation. Daar ontwikkelen ze allerlei programma’s om met behulp van LEGO het leven van kinderen wereldwijd beter te maken. Zij brachten ook het Austrian Research Institute for Artificial Intelligence aan boord om van Shifri’s plannen serieus werk te maken.

Trots

Matthew Shifri is enorm trots op wat er nu al is bereikt. Hij legt uit dat het voor kinderen met een visuele beperking een bijzondere mijlpaal is als ze hun ouders iets kunnen laten zien dat ze helemaal zelf hebben gebouwd. Normaal gesproken is het bouwen met LEGO een onbekende wereld voor deze kinderen. Dankzij de aangepaste instructies kunnen ook zij toetreden tot deze wereld.

Binnenkort moet de website live gaan waarop alle bouwinfo van LEGO omgezet is in beschrijvingen in braille en audio. Vooralsnog alleen in het Engels, maar het streven is om ook andere talen te gaan ondersteunen.

Inclusieve instructies voor LEGO

Inclusieve instructies voor LEGO

Inclusieve instructies voor LEGO

Foto’s: The LEGO Foundation