Een provocerend lettertype van Julius Raymund Advincula

uitdagend lettertype van Julius Raymund Advincula

Een kijkje in de spiegel resulteerde bij de Filipijnse grafisch ontwerper Julius Raymund Advincula in een provocerend en opvallend lettertype. Alle letters die je ziet, zijn gemaakt met het lichaam van de ontwerper.

Het idee ontstond vanwege een challenge met de naam 36 Days of Type. Hierin worden ontwerpers uitgedaagd om in 36 achtereenvolgende dagen 26 letters en 10 cijfers te ontwerpen. Een blik op eerdere inzendingen leerde Advincula dat vrijwel alle letters getekend waren. Zowel analoog als digitaal. Voor hem was dat een reden om op andere plaatsen op zoek te gaan.

Tijdens een brainstorm over hoe hij dan letters moest ontwerpen, kwamen de termen ‘body type’ en ‘body language’ in hem op. Dat bracht hem op het idee om zijn eigen lichaam te gebruiken. Met ontbloot bovenlijf is hij vervolgens voor de spiegel gaan zitten om op zoek te gaan naar letters.

Plooien

Sommigen lieten zich makkelijk vinden. Zoals een tepel die de O is geworden. In andere gevallen moest hij creatiever zijn. Een voorbeeld daarvan is de P waarvoor hij met zijn vinger zijn oorlel omvouwt. Uiteindelijk riep Julius Raymund Advincula zelfs de hulp van een vriend in om te helpen om stukken huid te strekken of juist in plooien te duwen.

Tijdens dat proces kwam ook het idee om het lichaam van de ontwerper in te smeren met een mix van water en olijfolie. Dit geeft het geheel een sensuele en organische uitstraling. Het zorgt er wel voor dat de reacties op deze letters heel gemengd zijn. Veel personen vinden het prachtig, maar er zijn ook mensen die het weerzinwekkend vinden en er niet langer dan twee seconden naar kunnen kijken.

Stefan Sagmeister

Het lettertype trok ook de aandacht van de bekende Oostenrijkse ontwerper Stefan Sagmeister, die het vervolgens behandelde in een van zijn design clinics op Instagram. Hij vond de uitwerking erg mooi gedaan, maar merkte ook op dat hij dit al eens eerder had gezien. Onder andere zo’n 10 jaar geleden bij een van zijn studenten. Sommige letters waren zelf precies hetzelfde. Maar Sagmeister acht de kans klein dat Julius Raymund Advincula dit werk gezien kan hebben en ziet het als voorbeeld dat verschillende creatieve geesten soms op hetzelfde idee uitkomen.

Overigens wil Julius Raymund Advincula niet prijsgeven hoe alle letters zijn gemaakt. Dat raden laat hij liever aan de fantasie van de kijker over. Hij geeft wel aan dat de Y zijn persoonlijke favoriet is, omdat deze suggestief en uitdagend is, maar niet is wat je denkt dat het is. De door bloedvaten gevormde M en N staan op de tweede en derde plaats.

uitdagend lettertype van Julius Raymund Advincula

uitdagend lettertype van Julius Raymund Advincula

uitdagend lettertype van Julius Raymund Advincula

uitdagend lettertype van Julius Raymund Advincula

uitdagend lettertype van Julius Raymund Advincula