Parley recyclet Christo en Jeanne-Claude’s L’Arc de Triomphe Wrapped

L’Arc de Triomphe, Wrapped (Project for Paris, Place de l’Étoile – Charles de Gaulle)
Alle afbeeldingen all © Christo and Jeanne-Claude Foundation en Parley for the Oceans. Foto: Wolfgang Volz

Het beroemdste kunstwerk van 2021 was waarschijnlijk L’Arc de Triomphe, Wrapped van Christo en Jeanne-Claude. Nu twee jaar na dato is Parley for the Oceans aan de slag gegaan om de gebruikte materialen op duurzame wijze een nieuwe bestemming te geven.

Grootschalige projecten als bijvoorbeeld het inpakken van de Arc de Triomphe krijgen vaak (terechte) kritiek over het gebruik van heel veel materiaal voor een slechts korte periode. In dit geval gaat die kritiek niet op, want alle materialen zullen op duurzame wijze worden hergebruikt. Ze zullen worden gebruikt als tenten en zonnedoeken tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en andere evenementen in de stad.

Polypropyleen

Voor het kunstwerk van Christo en Jeanne-Claude is maar liefst 25.000 vierkante meter glimmende stof en 7.000 aan rood touw gebruikt. Beiden zijn gemaakt van polypropyleen (of polypropeen). Daar is door het kunstenaarsduo bewust voor gekozen, omdat dit materiaal redelijk eenvoudig te hergebruiken is. Voor dit traject is Parley for the Oceans aangehaakt. Zij hebben uitgebreide ervaring met het verwerken van kunststoffen tot iets nieuws.

Vladimir Yavachev, die het project rondom het inpakken van de Arc de Triomphe heeft geleid zegt het volgende over het recycletraject: “Een constante inzet van Christo en Jeanne-Claude was het hergebruiken, upcyclen en recyclen van alle materialen die in hun projecten worden gebruikt. Ik kan niets passender bedenken dan het recyclen van dit kunstwerk voor toekomstig gebruik in Parijs, een stad die zo invloedrijk is op de levens en het werk van Christo en Jeanne-Claude”

Bij het inpakken is ook voor een klein deel hout en metaal gebruikt. Dit is inmiddels al hergebruikt door de organisatie Les Charpentiers de Paris en de bedrijven ArcelorMittal en Derichebourg Environnement.

Cyrill Gutsch, oprichter en CEO van Parley for the Oceans: “Toen ik L’Arc de Triomphe van Christo en Jeanne-Claude, twee jaar geleden in Parijs verpakt, bezocht, zag ik een vlag van rebellie. Een bemoediging dat ogenschijnlijk onmogelijke ideeën werkelijkheid kunnen worden, als we ze nastreven zonder te buigen, zonder op te geven en door positief en optimistisch te blijven. De touwen en de stof van het kunstwerk getuigen van de ware superkracht die wij mensen bezitten: verbeelding. We zullen tentconstructies maken die zijn ontworpen om mensenlevens te beschermen tegen gevaarlijke hittegolven. En om ons hart en onze geest een boost te geven voor de epische uitdaging die voor ons ligt. Ik weet het zeker: samen kunnen we een nieuwe economie creëren waarin schadelijke, giftige en uitbuitende bedrijfspraktijken tot het verleden behoren.”

Recyclen

Recyclen

L’Arc de Triomphe, Wrapped (Project for Paris, Place de l’Étoile – Charles de Gaulle)