Benedetto Bufalino plaatst vissen in een graafmachine

Kunstenaar Benedetto Bufalino staat bekend om zijn grappige installaties in de openbare ruimte. Zijn laatste werk is te zien op het lichtfestival van Lyon.

Normaal gesproken zie je op zo’n festival vooral kunstwerken die zijn gemaakt van LED-lampen of neon. Benedetto Bufalino doet het helemaal anders. Zijn inzending La pelleteuse aquarium / Aquarium urbain bestaat uit een graafmachine, waarvan de cabine is veranderd in een aquarium.

Publieksfavoriet

Voorbijgangers zien een grote bak met vissen op een plek waar ze dat niet zouden verwachten. De verlichting in het aquarium zorgt dat het werk prima past bij een lichtfestival. Deze graafmachine is daarom ook één van de grote publieksfavorieten tijdens het Fête des Lumières de Lyon.

Het mooie aan het werk van Benedetto Bufalino is de context waarin hij zijn werken plaatst. Deze graafmachine staat niet als een kunstobject op een mooie plek, maar is onderdeel van een fictieve bouwplaats. Je ziet hekken, afgegraven grond en gereedschap. Dit versterkt het vreemde idee van de vissen in de graafmachine. Je zou er zelf, met een beetje fantasie, een vervolg op Finding Nemo en Finding Dory bij kunnen bedenken.

vissen in een graafmachine

vissen in een graafmachine

vissen in een graafmachine

vissen in een graafmachine

vissen in een graafmachine

Foto’s: Benedetto Bufalino