Een kijkje in de studio’s van beroemde kunstenaars

Damian Elwes - Studio Visit
Matisse’s Studio, La Regina, Nice. Alle afbeeldingen © Damian Elwes, courtesy of Unit London

Hoe mooi zou het zijn om bij een beroemde kunstenaar een blik te kunnen werpen in zijn of haar studio/atelier? Kunstenaar Damian Elwes gunt ons zo’n intiem inkijkje met de schilderijen uit de serie Studio Visit.

Op de schilderijen van Elwes zie je een prachtig beeld van de plek waar beroemde kunstenaars als Frida Kahlo, Pablo Picasso of Jean-Michel Basquiat hebben gewerkt. In de compositie zie je de ruimte zelf, het uitzicht van de kunstenaar en natuurlijk een of meerdere voorbeelden van beroemde werken. Het zijn vervolgens de vele details die de schilderijen van Damian Elwes een genot maken om naar te kijken. Ze zitten tjokvol leuke verwijzingen naar kunstwerken of de kunstenaar zelf.

Onderzoek

Om het allemaal ook erg authentiek te laten lijken heeft Elwes heel veel onderzoek gedaan. Hij heeft zo veel mogelijk foto’s en video’s bekeken waarin de studio’s te zien zijn. Op basis daarvan zijn vervolgens de schilderijen gemaakt. Wat je dus ziet komt dus behoorlijk dicht op de waarheid. Zo zie je dus dat bij sommige kunstenaars de ruimte chaotisch is en bij andere juist praktisch en netjes.

Wonderwel past het vaak ook bij het beeld dat je van de kunstenaar in kwestie hebt. Ook de omgeving speelt een grote rol. De ene kunstenaar heeft de energie van grote steden als New York of Parijs nodig, een ander haalt de inspiratie uit de natuur en het zonlicht van Zuid-Frankrijk of van het water van de Theems.

De schilderijen van Damian Elwes zijn van 7 juli tot en met 23 september 2024 te bewonderen bij galerie Unit in Londen. Via zijn website verkoopt Elwes ook prints (en heel erg mooie legpuzzels!) van zijn werk. Wil je nog meer? Dan kun je Damian Elwes volgen via Instagram.

Damian Elwes - Studio Visit
Picasso’s Studio, Rue de la Boetie
Damian Elwes - Studio Visit
Kusama’s Studio
Damian Elwes - Studio Visit
Keith Haring’s Studio, Cable Building, New York
Damian Elwes - Studio Visit
Frida Kahlo’s Studio, Casa Azul
Damian Elwes - Studio Visit
Francis Bacon’s Studio
Damian Elwes - Studio Visit
Basquiat’s Studio, Crosby Street
Damian Elwes - Studio Visit
Damien Hirst’s Studio, Thames Wharf, London
Damian Elwes - Studio Visit
Roy Lichtenstein, New York