Erwin Wurm exposeert in het Yorkshire Sculpture Park

Erwin Wurm - Trap of the Truth
Erwin Wurm – Trap of the Truth. Foto’s © Jonty Wilde, courtesy YSP

De Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm stop altijd een flinke dosis absurdisme in zijn werk. Tot en met 28 april 2024 zijn meer dan 100 werken van Wurm te bewonderen in het Yorkshire Sculpture Park.

De expositie Erwin Wurm – Trap of the Truth bestaat uit 55 sculpturen in de binnenruimten, 19 sculpturen in het landschap en heel veel tekeningen, foto’s, video’s en schilderijen. De getoonde kunst is een mooie dwarsdoorsnede van de werken die Wurm de afgelopen 30 jaar maakte. Een flink aantal van deze kunstwerken is nooit eerder aan het publiek getoond.

Knappe combinatie

Als je als deze kunst bij elkaar ziet ontdek je hoe bijzonder Erwin Wurm is en dat hij zich vaak niets aantrekt van de regels op het gebied van kunst. Vooral de verhoudingen tussen mens (bezoeker) en kunst weet hij vaak heel kenmerkend op de proef te stellen. Soms door de bezoeker zelfs onderdeel te laten zijn van de kunst. Het werk van Wurm is zowel speels als politiek beladen, een knappe combinatie.

Erwin Wurm: “Op een gegeven moment kwam ik tot het besef dat alles om me heen materiaal kan zijn voor een artistiek werk, werkelijk alles. Om te beginnen gebruikte ik, omdat ik geen geld had en relatief snel werkte, houtsnippers en blikjes. Daarna gebruikte ik oude kleding, die niets kostte, voordat ik uiteindelijk besefte dat ik eigenlijk alles om me heen kon gebruiken. Dat was de beslissende stap, want toen was alles mogelijk.”

De serieuze ondertoon bij deze expositie komt doordat de titel Trap of the Truth een verwijzing is naar het werk van filosoof René Descartes, die er om bekend stond dat hij vragen stelde omtrent de subjectiviteit van de waarheid. Dat zie je heel mooi terug in het werk van Erwin Wurm. Wat is het nu precies dat je ziet? En waarom deelt de kunstenaar deze beelden met ons? Het werk van Erwin Wurm weet je altijd te vermaken, maar is lastig om te begrijpen. En dat laatste is misschien wel de bedoeling.

Erwin Wurm - Trap of the Truth

Erwin Wurm - Trap of the Truth

Erwin Wurm - Trap of the Truth

Erwin Wurm - Trap of the Truth

Erwin Wurm - Trap of the Truth

Erwin Wurm - Trap of the Truth

Erwin Wurm - Trap of the Truth