Eva Jospin bouwt een paleis van karton

Eva Jospin - Palazzo
Nymphées (Grande chapelle). Foto’s: © OTresson

Het Palais des Papes (Pausenpaleis) in Avignon is het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen in Europa. Tot 7 januari 2024 is in het gebouw prachtige kunst van de Franse Eva Jospin te ontdekken tijdens haar expositie Palazzo.

Het bijzondere aan het werk van Eva Jospin is dat zij haar enorme, architectonische sculpturen maakt van doodgewoon karton. Het gebruik van dat alledaagse, maar toch ook ongewone materiaal zie je pas als je heel goed kijkt. Je ziet namelijk als eerste de grootsheid en het spectaculaire gevoel voor detail. Hierdoor past het werk van Jospin heel goed in een eeuwenoud gotisch gebouw.

Combinatie

Palazzo, de naam van de tentoonstelling, slaat dus zowel op de expositieruimte als wat er te zien is. Eva Jospin toont er meerdere werken in meerdere ruimtes. De rode draad zijn de thema’s die kenmerkend zijn voor Eva Jospin. De gebouwen die ze maakt zijn nooit zomaar kopieën van bestaande gebouwen, maar een combinatie van elementen uit de klassieke bouwkunst en uit de natuur.

Soms lijkt het alsof een oude stad is overwoekerd doordat het al jaren is verlaten, maar in andere gevallen lijken natuur en architectuur een symbiose te vormen. Erg intrigerend allemaal. Op de foto’s die je op deze pagina ziet oogt het al spectaculair. In het echt moet het haast wel nog meer indruk maken. Redenen genoeg om dit jaar nog een tripje naar Avignon te plannen.

Eva Jospin - Palazzo
Côté cour côté jardin (Grande chapelle)
Eva Jospin - Palazzo
Forêt Corinthienne, (Chambre antique du camérier
Eva Jospin - Palazzo
Cénotaphe (Grande chapelle)
Petite folie (Chapelle St Martial)
Petite folie (Chapelle St Martial)
Eva Jospin - Palazzo
Detail van Nymphées (Grande chapelle)
Eva Jospin - Palazzo
Galleria (Chambre de Parement)