Toyota bouwt de Catbus uit My Neighbor Totoro

Neko Bus
Foto’s: MONET, © Studio Ghibli

Het in november 2022 geopende Ghibli Park in Japan laat bezoekers onderdompelen in de magische wereld van de films van Studio Ghibli. Vanaf maart 2024 kun je in en rondom het park worden vervoerd in een heel bijzondere bus.

Deze bus is gebaseerd op de legendarische Catbus uit de film My Neighbor Totoro die Studio Ghibli in 1988 maakte. Fans van deze film dromen waarschijnlijk wel eens van het maken van een ritje in deze katvormige bus. Dankzij een samenwerking tussen Toyota en MONET Technologies is de Catbus werkelijkheid geworden. We moeten zeggen dat het behoorlijk goed is gelukt om een bus te maken die lijkt op die uit de film.

APM Neko Bus

Het grote verschil tussen film en werkelijkheid is dat deze bus wielen heeft in plaats van 12 poten. De Catbus die is gebouwd voor Ghibli Park is namelijk gebaseerd op de Toyota APM (Accessible People Mover), een volledig elektrisch voertuig dat is ontworpen voor de Olympische Spelen in Tokio. Met een paar aanpassing is hiervan de coole APM Neko Bus gemaakt. Met een snelheid van maximaal 19 kilometer per uur brengt de bus je op relaxte wijze naar de bestemming. De zachte stoelen zullen er voor zorgen dat je niet graag uit zal willen stappen.

Ghibli Park is te bereiken met een treinrit van 3 uur vanuit Tokio of 1 uur per trein vanaf Nagoya.

Catbus