Recensie: Sarah Meuleman – Zie Mij Graag

Sarah Meuleman - Zie mij graag

Op social media is niets wat het lijkt. Alles lijkt mooi, zonnig en perfect, maar is dat ook zo in het echt? In de roman Zie Mij Graag speelt schrijver Sarah Meuleman heel slim met perceptie en interpretatie met Instagram als belangrijk decor.

Centraal staat Lieve, een beroemde Influencer uit Amsterdam. Met 300k volgers ligt de wereld aan haar voeten. Of beter gezegd: voet. Lieve heeft namelijk maar één been, de andere verloor ze tijdens een auto-ongeluk in haar jeugd. Het leven van Lieve lijkt ondanks haar handicap perfect. Totdat ineens haar vader in het nieuws verschijnt.

Lieves vader is een zeer beroemde Vlaamse schrijver die plots in verband wordt gebracht met de verdwijning van een jonge vrouw. Die verdwijning zou moeten hebben plaatsgevonden op dezelfde avond als het auto-ongeluk. Voor Lieve een reden om in het verleden te duiken en de waarheid te achterhalen. Daarbij zet ze haar Insta-account in als wapen.

Slimme puzzel

Wat volgt is een spannend verhaal dat soms de vorm van een thriller aanneemt, maar tegelijkertijd meer is dan dat. Sarah Meuleman stipt heel veel onderwerpen aan in het boek zonder dat dat ten koste gaat van het leesplezier. Heel slim schakelt ze tussen heden en verleden en tussen Lieve en haar zus Margot. Op deze manier lijkt Zie Mij Graag als een slimme puzzel in elkaar te vallen. Totdat de finale van het boek komt en Lieve door haar acties de miljoen volgers aantikt.

Als je Zie Mij Graag eenmaal uit hebt, dan wil je niets anders dan stukken herlezen en passages doorspitten op zoek naar aanwijzingen. Net als dat bij social media niet alles is wat het lijkt, is dat ook het geval in dit boek.