Museum of the Moon komt naar Breda

Museum of the Moon komt naar Breda
Museum of the Moon in de Kathedraal van Ely. Foto: James Billings

De maan inspireert en intrigeert. Wie meer wil weten over de maan en zelfs oog in oog wil staan met een gigantische replica kan daarvoor terecht in Breda. Vanaf 11 december is daar in de Grote Kerk de installatie Museum of the Moon van kunstenaar Luke Jerram te bewonderen.

Dichterbij de maan komen dan bij Museum of the Moon is niet mogelijk. Of je moet toevallig net een astronautenopleiding aan het volgen zijn. De maan van Luke Jerram heeft een doorrsnede van maar liefst 7 meter en is dankzij een samenwerking met NASA zeer waarheidsgetrouw en gedetailleerd. Je kunt heel mooi van dichtbij het indrukwekkende krater- en berglandschap van de maan bewonderen.

Doordat de maan van binnenuit is verlicht, geeft Museum of the Moon een mooie gloed. Dat komt heel fraai tot zijn recht in een gebouw als de Grote Kerk in Breda. De bijbehorende soundscape van Dan Jones zorgt dat de installatie een traktatie is voor alle zintuigen. In dit specifieke geval is er ook nog de wisselwerking tussen de kunst en de kerk zelf.

Hemelgat

Zo is zijn er meerdere verbanden te leggen tussen de installatie en de Grote Kerk. Bijvoorbeeld dat Museum of the Moon wordt geïnstalleerd onder het ‘hemelgat’ in het vieringgewelf onder het hoogste punt van de kerk, dat afgesloten is met een Middeleeuws houten paneel waarop de zon is afgebeeld. Of dat de voor Breda belangrijke familie Van Polanen drie wassende manen in hun familiewapen had. Deze familie heeft het kasteel van Breda laten bouwen en is ook belangrijk geweest voor de financiering van de bouw van de Grote Kerk Breda.

Het Museum of the Moon in de Grote Kerk Breda is van 11 december tot en met 9 januari 2022 gratis te bezoeken. De kerk is hiervoor elke dag geopend. Wil je een extra bijzondere ervaring? Dan is het mogelijk om tussen 13 december en 9 januari de Grote Kerk in de avonduren te bezoeken. Het licht van de maan is dan extra mooi. Kaartjes hiervoor zijn €5,- en dat is inclusief een warm drankje en een speciaal maankoekje. Kaarten hiervoor zijn te koop via de website van de Grote Kerk Breda.

Yoga

De Grote Kerk Breda biedt niet alleen de ervaring van het kunstwerk Museum of the Moon, maar organiseert ook een divers publieksprogramma dat specifiek rondom het thema ontwikkeld is. Denk aan sterren en planeten spotten vanaf de toren van de Grote Kerk Breda onder begeleiding van gidsen van sterrenwacht Tivoli, bijzondere concerten, zondagochtend-yogasessies onder de maan en een aantal kindermiddagen, waar kinderen een raket of planetarium leren maken.

Daarnaast zijn er lezingen van onder andere Govert Schilling, de bekende freelance wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde en ruimteonderzoeken, en Marjolijn van Heemstra, schrijfster van ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, het nieuwe non-fictieboek over haar zoektocht naar meer ruimte in ons leven dat dit voorjaar verschenen is. Filmhuis Breda biedt in dezelfde periode een speciaal over dit thema samengesteld filmprogramma aan.

Museum of the Moon komt naar Breda
Museum of the Moon tijdens het Cork Midsummer Festival
Museum of the Moon komt naar Breda
De Grote Kerk bij volle maan. Foto: JPW Foto
Museum of the Moon komt naar Breda
Hemelgat met paneel met zon. Close up-foto: Jan Korebrits
Museum of the Moon komt naar Breda
Wassende manen in het familiewapen van Van Polanen
Museum of the Moon komt naar Breda
Kunstenaar Luke Jerram voor zijn gigantische maan