Gigantische sculptuur van Jaume Plensa aan de Hudson

Jaume Plensa - Water Soul
Foto’s: courtesy Gray Chicago/New York. Kunstwerk © Jaume Plensa Studio. Fotografie: Timothy Schenck

Aan de oever van de rivier de Hudson staat sinds kort het grootste werk dat kunstenaar Jaume Plensa tot op heden maakte. Water Soul is een 24 meter hoge, mysterieuze sculptuur van een vrouw met een vinger voor haar mond.

Sssst. Ze verzoekt de toeschouwer om stil te zijn en hun ogen te sluiten. Sommigen denken dat Water Soul een sneer naar de stad New York aan de overkant van de rivier is, maar volgens Jaume Plensa gaat het om stil zijn in het algemeen. De oevers van de rivier zijn juist plekken in de grote stad waar je nog een kunt zijn met de natuur. Wie stil is hoort dan vooral het geluid van het water, met hopelijk wat innerlijke rust als gevolg.

Newport

Door de enorme afmetingen is Water Soul zowel in Jersey City, NJ als vanaf Manhattan te zien. Het kunstwerk staat in Newport, een populaire en snelgroeiende wijk in Jersey City. Aan de overkant van de rivier ligt Greenwich Village. Ook het Vrijheidsbeeld is hier hemelsbreed niet ver vandaan. Volgens de kunstenaar is het werk op zijn mooist vanaf het water.

De sculpturen van Jaume Plensa zijn altijd gebaseerd op die van echt bestaande personen. Voor dit werk is eerst het gezicht van een model gescand om daarna door de kunstenaar te worden verwerkt tot het gewenste ontwerp. Water Soul is in de studio van Plensa in Barcelona gefabriceerd uit polyesterhars, glasvezel en marmerpoeder. Vervolgens is het in delen in 23 containers per schip vervoerd naar New Jersey.

Jaume Plensa - Water Soul

Jaume Plensa - Water Soul

Jaume Plensa - Water Soul

Jaume Plensa - Water Soul